Verejný dlh na konci 3. kvartálu 2013 bol na jedného Slováka 7,6 tis. EUR. V eurozóne to bolo až 27 tisíc

Verejný dlh Slovenska od vypuknutia hospodárskej krízy takmer nepretržite rástol a ku koncu septembra 2013 sa vyšplhal na úroveň 57,2 % HDP. V porovnaní s koncom júna 2013, kedy predstavoval 58,1 % HDP, však mierne poklesol. Aj tak sa ale aktuálny dlh našej krajiny približuje k maastrichtskej hranici 60 % HDP a v porovnaní s rokom 2008 sa jeho úroveň v pomere k HDP zdvojnásobila. Napriek tomu sa Slovensko naďalej nachádza v tej lepšej polovici krajín únie, nakoľko nižší dlh v pomere k HDP ako my malo iba desať krajín EÚ.

Názornejší pohľad na verejný dlh nám poskytuje jeho prepočet na obyvateľa, teda to, čo by za štát musel hypoteticky zaplatiť každý z nás.

„Kým dlh nášho štátu na konci 3. kvartálu 2013 predstavoval na hlavu 7,6 tis. EUR, tak v európskej 28 – čke to bolo 22,3 tis. EUR a v eurozóne dokonca až 27,3 tis. EUR,“ hovorí Eva Sadovská, analytička Poštovej banky.

Najvyšší dlh v prepočte na obyvateľa na konci septembra vlaňajšieho roka zaznamenalo Írsko a to až 44,6 tis. EUR. Približne 35 tis. EUR dlžil za svoj štát aj každý Belgičan a Talian.V prípade asi najznámejšieho dlžníka, Grécka, sa dlh na jedného obyvateľa vyšplhal na úroveň 28,7 tis. EUR. Najlepšie na tom ale nie sú ani také silné ekonomiky ako Francúzsko, Rakúsko, Veľká Británia, Holandsko či Nemecko, kde dlh na jedného občana preskočil úroveň 25 tis. EUR.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Najmenej štát dlží v prepočte na obyvateľa v Bulharsku, kde na hlavu pripadá dlh na úrovni „iba“ necelej tisícky eur. Druhé skončilo Estónsko s dlhom na jedného obyvateľa vo výške 1,4 tis. EUR. Verejný dlh pripadajúci na jedného Rumuna síce prekročil dvojtisícovú úroveň, napriek tomu bol tretí najnižší v EÚ.

Zaujímavé je aj porovnanie verejného dlhu na jedného obyvateľa v rámci krajín V4. Ešte  na konci roka 2010 sme sa najnižším dlhom na hlavu mohli pochváliť práve my, no v ďalších rokoch sa situácia zmenila. Najnižší dlh pripadalna konci 3. štvrťroka 2013 na jedného Poliaka a bol približne o – 1 800 EUR nižší ako u nás. Menší dlh na hlavu ako my ale vykázali aj Česi [na úrovni 6,5 tis. EUR]. Vyšší dlh ako u nás pripadol v rámci V4 iba na jedného obyvateľa Maďarska a aj v tomto prípade rozdiel predstavoval len niečo vyše dvesto eur.

O red

Odporúčame pozrieť

Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu …

Consent choices