Euro zmazalo straty z predminulého týždňa

euro
PHOTO: Flickr.

Američania si uplynulý pondelok pripomínali výročie narodenia M. L. Kinga a burzy na druhej strane Atlantiku tak ostali zatvorené. Pondelkové obchodovanie sa preto sústredilo do Európy a prinieslo pozvoľné posilňovanie eura z otváracej úrovne 1,3530 EURUSD smerom k večerným 1,3550 EURUSD.

Euro v utorok voči doláru spočiatku strácalo a už dopoludnia si pohoršilo pod hladinu 1,3520 EURUSD, čím sa opäť priblížilo k svojim dvojmesačným minimám“, hovorí Eva Sadovská, analytička Poštovej banky.

K poklesu eura prispeli horšie než očakávané výsledky prieskumu očakávaní z nemeckej ekonomiky. Popoludní však euro začalo posilňovať smerom k svojej otváracej úrovni po hlasoch z prostredia ECB, že riziká rastu eurozóny pre tento rok sú naklonené viac smerom nahor než nadol. Vývoj kurzu eura voči doláru tak pripomínal písmeno „V“ a euro napokon deň uzavrelo na zelenej nule, teda so ziskom necelej desatinky percenta. Aj v stredu sa euro voči doláru obchodovalo v pomerne úzkom pásme a spoločná mena eurozóny si najskôr voči doláru polepšila smerom k úrovni 1,3580 EURUSD, no po príchode amerických obchodníkov k monitorom sa porúčala nadol pod hladinu 1,3550 EURUSD a deň napokon uzavrela s nepatrnou stratou.

Vo štvrtok si euro po zverejnení predstihových indikátorov PMI v krajinách eurozóny polepšilo o celú figúru, keď sa vyšplhalo z rannej úrovne 1,3540 EURUSD na 1,3640 EURUSD. Prieskumy medzi nákupnými manažérmi z nemeckého priemyslu vyšli najlepšie za dva a pol roka. A keďže PMI sa považujú za spoľahlivý indikátor budúceho vývoja ekonomiky, euro žalo zisky. Po príchode amerických obchodníkov k monitorom euro poskočilo ešte o niečo vyššie a po desiatich dňoch otestovalo hladinu 1,3700 EURUSD. V piatok dopoludnia euro rástlo, keď si krátkodobo polepšilo až na úroveň 1,3740 EURUSD. Dôvodom bola správa, že komerčné banky do ECB vrátia z trojročných LTRO úverov omnoho vyššie sumy, než sa predpokladalo.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Šumy o možnom znížení francúzskeho ratingu a vystúpenie guvernéra ECB Draghiho v Davose však poslali euro nadol. Draghi sa nechal počuť, že ECB je pripravená bojovať s prípadnou defláciou v eurozóne nákupmi balíkov bankových úverov poskytnutých firmám a domácnostiam. Euro napokon ukončilo obchodovanie na úrovni 1,3680 EURUSD a za celý týždeň si voči doláru zaknihovalo posilnenie o rovné percento.

Čierneho Petra si uplynulý týždeň našiel v ruke maďarský forint, ktorý voči euru oslabil o – 1,2 % až na piatkovú zatváraciu úroveň 304,75 EURHUF. V priebehu piatkového obchodovania forint dokonca krátkodobo oslabil až na úroveň 306,80 EURHUF, čo je jeho 10 – mesačné minimum. Oslabeniu sa minulý týždeň neubránil ani poľský zlotý, ktorý voči euru stratil – 0,7 % a v piatok zatváral obchodovanie na úrovni 4,1950 EURPLN. Najstabilnejšia bola aj minulý týždeň česká koruna, ktorá sa voči euru obchodovala v okolí hladiny 27,500 EURCZK.

O red

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices