Na svoje kultúrne dedičstvo čakajú niektoré štáty desaťročia. Môžu ich mať pritom ich susedia

busty
PHOTO: Ilustračné, Flickr.

Obrazy zo súkromnej zbierky, náboženské sochy, či archeologické nálezy. Všetky tieto predmety kultúrneho dedičstva nie sú vždy v krajine, do ktorej patria. Mnohé sa napríklad „presunuli“ počas vojny. Ich hodnota je neraz obrovská – a nemusí to byť iba z hľadiska vyčíslenia v eurách.

Hoci sa na vracaní týchto artefaktov medzi jednotlivými štátmi v Európe pracuje už desaťročia, za ostatných 20 rokov sa do svojej domoviny vrátilo sotva 60 predmetov kultúrneho dedičstva. Europoslanci chcú preto zaviesť nové pravidlá, ktoré by proces výmeny medzi štátmi výrazne uľahčili. „Kľúčovým zámerom textu je podpora mechanizmu administratívnej spolupráce členských štátov, ktorá by umožnila a uľahčila výmenu informácií medzi štátmi,“ vysvetľuje poslankyňa Marie-Christine Vergiat. „Tým by sa odstránili všetky možné nedorozumenia.“

Možno sa teda postupne všetky štáty konečne dočkajú toho, čo im patrí, ale čo už celé roky nevideli.

Nielen kultúrne dedičstvo je v tomto období mimoriadne preberanou témou v Európskom parlamente. Do finále sa dostal boj proti fajčeniu. Ako sme vás už tento týždeň informovali, výbor pre zdravie spečatil dohodu, podľa ktorej má 65 percent škatuľky cigariet zaberať zdravotné varovanie, ochutené a mentolové cigarety sa postupne stratia zo stánkov a vôbec prvýkrát sa rozhodlo o regulácii elektronických cigariet. Návrh zákona predložia v pléne na konečné schválenie vo februári alebo v marci a  nová smernica bude platiť od roka 2016.

Europoslanci sa zamerali aj na klinické testy. V Európe ich rapídne ubúda, keďže byrokracia a privysoké náklady vyháňajú firmy do cudziny. Všetko by ale mali zlepšiť nové pravidlá, pričom k najväčším zmenám patrí zvýšenie zodpovednosti.

V čom sú podľa poslancov najväčšie prínosy tejto reformy sa dozviete vo videu, venovanom všetkým trom aktuálnym témam z EP:

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

O nin

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices