mikolášik
Miroslav Mikolášik, europoslanec. PHOTO: © European Union, 2014

Po chodbách europarlamentu sa už šušká meno Barrosovho nástupcu, hovorí europoslanec Mikolášik

mikolášik
Miroslav Mikolášik, europoslanec.
PHOTO: © European Union, 2014

Kto bude podľa vás predsedom Európskej komisie? Nedávno ste sa zúčastnili plenárneho zasadnutia v Štrasburgu, nehovorí sa po chodbách už nejaké meno?

Ako hovoríte, politicky sa už o tom medzi poslancami hovorí. Po dve obdobia za sebou to bol José Manuel Barroso, portugalský politik, ktorý je z rodiny Európskej ľudovej strany. Prečo tomu tak je? V Európe je princíp, ktorý je spravodlivý – predsedu komisie navrhuje politické zoskupenie, ktoré vyhrá európske voľby. Pred Barrosom to bol taliansky socialista pán Prodi, čiže víťazní socialisti mali šéfa Komisie. Potom vyhrala Európska ľudová strana dvakrát s dosť vysokým náskokom. Celkom logicky zo svojho stredu vytipovala politika, ktorý by takúto vážnu funkciu dokázal robiť. Keď sa tak dívam dookola, niet lídrov. Je nedostatok zaujímavých politikov, ktorí majú múdrosť, šikovnosť aj vnútornú integritu, ktoré sa vyžadujú na túto funkciu, a ktorí by taký kolos ako je 500-miliónová Európa dokázali zodpovedne koučovať. A myslím si, že Barroso to zvládol. Je dostatočne energický, dostatočne mladý, dostatočne inovatívny, priniesol mnohé veci, ktorými sa Európa posúvala dopredu. Mal to veľmi ťažké kvôli kríze a vidíte, že aj napriek tomu EÚ ďalej funguje, euro je veľmi stabilné, nezaznamenalo skoro žiadne fluktuácie. A to je aj vďaka Komisii a Barrosovi – ekonomická aj sociálna politika EÚ je seriózna, stabilná a zaujímavá.

Ktorí kandidáti sú teda v hre o post predsedu Komisie?

Socialisti stavajú zo svojho stredu pána Schulza. Martin Schultz je terajší predseda Európskeho parlamentu. Tak oni hovoria, že Schultz by bol dobrý šéf Komisie. Liberáli majú až dvoch kandidátov, z ktorých taký zaujímavejší je Guy Verhofstadt. Je to zaujímavý liberálny politik, ale liberáli sú až na treťom mieste rebríčka v počte získaných poslancov do Európskeho parlamentu. V Európskej ľudovej strane sa hovorí o Michel Barnierovi. Je to francúzsky skúsený politik, ktorý je aj terajší eurokomisár. Hovorí sa aj o Jean-Claude Junckerovi, to je nedávny luxemburský premiér. Predtým to bol tiež komisár, ktorý je veľký odborník v oblastí financií. Ďalšie meno je dokonca z Poľska, terajší premiér Donald Tusk.

Ktorý z nich by to podľa vás najlepšie zvládol?

Bolo by veľmi sympatické, keby to bol Poliak. Ja ako Slovák by som to podporil. Je to taký pragmatický pravicový politik so slovanskou dušou. Keď sa človek z tej istej krajiny, Jerzy Buzek, stal predsedom parlamentu, bolo to prvý krát kedy bol niekto z východnej Európy šéfom parlamentu. Zvládol to veľmi dobre po profesionálnej aj ľudskej stránke. Myslím si, že Tusk by to mohol podobným spôsobom zvládnuť. Juncker, to je taký človek, ktorý by dajme tomu neurobil chyby, len neviem, či má dosť šťavy na určité inovácie. Tusk je oveľa mladší, tak myslím, že aj to je dôležité. Ďalšia vec je, že Michel Barnier je dobrý, solídny politik, je to Francúz a Francúzsko je veľká krajina. Myslím si, že ho veľké krajiny budú podporovať, asi aj Nemci by ho podporili, možno aj pani Merkelová. Francúzsko je však teraz v rukách socialistov a oni nevedia vládnuť. Poviem vám, že François Hollande, ktorý je prezidentom, vôbec nezvláda túto krajinu. Krajina nemá vôbec hospodársky rozvoj, nerastie, nedokázala sa zbaviť celej armády rôznych úradníkov, byrokratov, ktorí majú obrovské platy a berú prostriedky napríklad mladým rodinám. Nie sú tam investície, sú tam vysoké platy, sú tam nenormálne silní odborári, ktorí všetko blokujú, keď si zmyslia. Francúzsko si ako významná krajina Únie jednoducho nevedie dobre a myslím si, že aj to ovplyvní šance Michela Barniera, hoci on je práve z pravicového spektra a nemôže za to, že krajina v rukách socialistov neprosperuje.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Teraz ale na inú tému. Nedávno ste sa zúčastnili plenárneho zasadnutia, kde sa vo veľkom hovorilo o igelitkách a bezpečnosti potravín. Čo sa chystá?

Veľmi sme napríklad sprísnili hospodárenie s plastovými odpadmi v Európe. Z umelej hmoty je všetko možné, nielen nákupné tašky. Čokoľvek je z vinylu alebo z plastov – a to sú obrovské tony odpadu, s ktorými bojuje nielen každá spoločnosť, ale aj domácnosť. Tak sme podporili ďalšie hospodárstvo s tým, že sa na túto surovinu hľadí aj ako na stále dobrý a perspektívny zdroj recyklácie. Netreba to vyhadzovať a zakopať na nejakej skládke. Treba to naopak triediť a ďalej používať. Samozrejme, nie je to nič svetoborne nové, ale prepracovali sme systém a financovanie takéhoto konania v mestách, v obciach a jednotlivých členských štátoch EÚ.

Ďalšia vec, ku ktorej som mal aj vystúpenie, je oblasť bezpečnosti potravín. To je tá známa skutočnosť, ktorá je mnohovrstvová a nie je to len ten prípad podvodu, kedy výrobcovia konské mäso vydávali za hovädzie. Pravdou je, že po zdravotnej stránke sa nikomu nič nestalo, lebo konské mäso je normálne jedlé, chutné mäso. Problémom bol ten hrozný podvod a ten bude nemožné robiť, pretože parlament prijal určité opatrenia. Chcem vyzdvihnúť, že sa v krátkej dobe za sebou v období 6 mesiacov znova vrátil k tejto téme a ešte pritvrdil, takže tí výrobcovia musia mať určité licencie, pretože žiaľ tu neexistuje žiadny európsky zákon na postihovanie takéhoto konania. Ten postih musí urobiť každá členská krajina sama. Tak sme vyzvali členské krajiny, aby boli ďaleko tvrdšie. Chceme, aby takíto ľudia boli registrovaní, aby nemohli znova takúto činnosť vykonávať a aby boli postihovaní ďaleko tvrdšie. Zvýšili sme aj finančné postihy, a keď sa na to príde, sú pre podvádzajúcu spoločnosť likvidačné.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Miroslav Mikolášik.

O red

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices