Brusel sa hnevá na Maltu! Predáva občianstvo EÚ. Dostanú sa k nám zločinci?

eu pas
PHOTO: Flickr.

Európskej komisii sa nepáči postup Malty, akým umožňuje získať občianstvo. Ako členská krajina EÚ umožňuje všetkým vlastníkom jej pasov pohybovať sa po celej Únii. Brusel preto už dlhšie kritizoval tento ostrovný štát v Stredozemnom mori za pochybné „predaje“ občianstva EÚ.

Brusel dokonca malej ostrovnej krajine hrozil právnym sporom EÚ vs Malta. Tá tento postup obhajuje tým, že peniaze získané z pridelenia občianstva môžu nakopnúť jej ekonomiku. Ročne by totiž do jej štátnej kasy mohla prísť až miliarda EUR. EÚ sa však obáva, že maltské úrady nebudú schopné dostatočne preveriť príslušníkov zločineckých skupín, ktorí by sa takto mohli dostať do EÚ a mohli by pôsobiť a žiť vo všetkých 28 členských krajinách.

MALTA SA DALA NA ÚSTUP

Po tlaku Bruselu nakoniec Malta svoj zákon pozmenila. Zaviedla prechodné obdobie, to znamená, že žiadatelia o maltské občianstvo budú musieť mať na jej území trvalý pobyt minimálne jeden rok. Zvýšila sa aj suma, za ktorú si ho budú môcť záujemcovia kúpiť až na 1,15 milióna EUR. Problém s „predávaním“ maltských pasov má aj Európsky parlament, ktorý na svojej poslednej schôdzi odsúdil konanie Malty. Obáva sa totiž prílivu nielen zločincov, ale aj oligarchov, ktorí sa tak bezproblémovo dostanú do všetkých krajín EÚ.

Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

O red

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices