Bublina na európskom realitnom trhu stále celkom nespľasla

Od vypuknutia krízy a prasknutia bubliny na realitnom trhu sú kupujúci tými, ktorí hrajú prvé husle. Takmer nepretržitý pokles či nanajvýš stagnácia cien nehnuteľností a previs ponuky nad dopytom zvýhodňujú záujemcov o kúpu pred tými, ktorí sa snažia nehnuteľnosť predať. Byty a domy sú tak síce dostupnejšie ako pred vypuknutím krízy, avšak neľahká situácia na pracovnom trhu bráni mnohým Európanom, vrátane Slovákov, na nové bývanie čo i len pomyslieť. A to i napriek tomu, že najnovšie dáta potvrdzujú, že ceny nehnuteľností v mnohých krajinách EÚ naďalej klesajú. Podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, bublina na realitnom trhu tak síce praskla už pred takmer 6 rokmi, no stále celkom nespľasla.

medziročná zmena cien nehnuteľností určených na bývanie v krajinách eúCeny nehnuteľností určených na bývanie na Slovensku v treťom štvrťroku 2013 podľa najnovších údajov Štatistického úradu EÚ [Eurostat] medziročne viac – menej stagnovali, keďže vzrástli iba o 0,5 %. Slovenské byty a domy sú tak stále o približne pätinu lacnejšie ako pred vypuknutím krízy, teda počas roka 2008. Podľa metodiky Národnej banky Slovenska [NBS] ceny nehnuteľností na Slovensku v 3. kvartáli 2013 zaznamenali medziročný pokles o – 1,2 %. V prvej polovici roka 2013 pritom ceny domov a bytov na Slovensku aj podľa NBS nepatrne rástli. Nesúlad medzi štatistikami Eurostatu a NBS vyplýva z odlišnej metodiky. Hoci medzi týmito údajmi existujú určité rozdiely, trendy vývoja sú podľa výpočtov oboch inštitúcií veľmi podobné.

Cenový vývoj nehnuteľností za tri štvrtiny roka 2013 korešponduje s našou prognózou o ich pokračujúcej cenovej stagnácii. Výraznejšiu zmenu v trende neočakávame ani v tomto roku. Súčasný vývoj v slovenskej ekonomike a súvisiaca vysoká miera nezamestnanosti totiž nedávajú predpoklady na to, aby v roku 2014 začali ceny nehnuteľností výraznejšie rásť. Na druhej strane sa nám ale nezdá pravdepodobným ani ich väčší pokles.

Z údajov zverejnených NBS vyplýva, že najdrahšie nehnuteľnosti boli aj počas tretieho štvrťroka 2013 v Bratislavskom kraji s priemernou cenou 1 654 EUR za 1m2. Preto nečudo, že predovšetkým ľudia z okolia Bratislavy v posledných rokoch pokukujú po bývaní síce v blízkosti, ale na opačnej strane našich štátnych hraníc. V susednom Maďarsku ceny bytov a domov v treťom kvartáli 2013 medziročne poklesli o – 2,1 %. Lacnejšie ako počas tretieho kvartálu 2012, a to o – 0,9 %, boli aj nehnuteľnosti v Českej republike.

Viac..  Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Ceny nehnuteľností klesli počas tretej štvrtiny roka 2013 najvýraznejšie v Chorvátsku a to až o – 16,9 %. Chorvátsko sa borí s recesiou i prepadom cien nehnuteľností už piaty rok v rade. Medziročný prepad cien nehnuteľností o – 8,0 % postihol aj Cyprus, ktorý sa v marci 2013 zaradil medzi krajiny poberajúce finančnú pomoc od svojich európskych partnerov. Cenový prepad pokračoval aj na španielskom realitnom trhu, kde bol v trťom štvrťroku 2013 evidovaný medziročný pokles cien nehnuteľností o – 6,4 %. Od prasknutia realitnej bubliny v roku 2008 zlacneli nehnuteľnosti v Španielsku o takmer dve pätiny.

Pomerne dlhý je ale aj zoznam krajín, v ktorých už ceny nehnuteľností zamierili smerom nahor. Drahšie ako pred rokom boli v treťom štvrťroku 2013 byty a domy v 12 krajinách únie, za ktoré boli údaje dostupné. Najvýraznejšie, až o vyše 11 %, zdraželi nehnuteľnosti v Estónsku. Estónsko si však v rokoch 2008 a 2009, podobne ako Lotyšsko a Litva, prešlo krízou na realitnom trhu spojenou s prepadom cien nehnuteľností o desiatky percent a tak aj napriek cenovému rastu z posledných kvartálov sú estónske byty a domy stále o cca – 30 % lacnejšie ako pred krízou.

V Európskej únii ako celku boli v treťom štvrťroku 2013 nehnuteľnosti o – 0,5 % lacnejšie ako v rovnakom období roku 2012. Jedná sa o vážený priemer, v ktorom majú najväčšiu váhu najsilnejšie európske ekonomiky. V porovnaní s letom 2008, kedy ceny nehnuteľností v EÚ dosiahli svoj vrchol, boli v treťom štvrťroku vlaňajška európske byty a domy o cca – 7 % lacnejšie.

 

O red

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices