Nové pravidlá v leteckej doprave EÚ. Na palubu už aj s tekutinami zakúpenými v duty free

duty free
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Na letiskách v EÚ už platia nové, liberálnejšie pravidlá. Cestujúci si budú môcť vziať na palubu tekutiny nakúpené v duty-free zóne letiska uložené v uzavierateľnej priehľadnej taške, tekutiny v nádobách do 100 ml s celkovým povoleným objemom 1 liter a aj tekuté lieky a dojčenskú stravu.

Letiská sú po novom vybavené špeciálnymi skenermi na detekovanie tekutých výbušnín. V praxi to znamená aj to že napr. mamičky s malými deťmi budú odbremenené od povinného ochutnávania tekutej stravy pred bezpečnostnými agentmi na letisku.

Zmeny ohľadom tekutín nakúpených v duty free zóne sa tykajú najmä transkontinentálnych letov. Napríklad doteraz platilo, že ak si cestujúci kúpil v duty free v Hong Kongu fľašu whisky a cestou do Bruselu prestupoval v Helsinkách, na helsinskom letisku mu nákup odobrali, pretože nebolo možné určiť, či pochádza z bezpečného zdroja. To riešia práve nove povinné detekčné skenery.

Po novom, pokiaľ je v duty free kúpená tekutina v uzavierateľnej a bezpečnej taške, už nákup nebude skonfiškovaný. Fľašu kúpenú v Hong Kongu totiž oskenujú na bezpečnostnej kontrole v Helsinkách a ak bude v poriadku, cestujúci môže pokojne aj so svojim nákupom pokračovať na transfer do Bruselu. Ide o prvý krok smerom k odstráneniu prísnych pravidiel tykajúcich sa tekutín na palube.

Viac..  Vladimír Bilčík: Skvelá správa pre klientov bánk, proces posielania peňazí sa radikálne zrýchlil

Bezpečnosť naďalej zostáva vždy na prvom mieste, ale EK ma záujem postupne odbúrať obmedzenia tykajúce sa tekutín. Termín úplného zrušenia obmedzení nie je ešte určený a závisí aj od toho, ako sa v praxi bude osvedčí používanie nových bezpečnostných detekčných skenerov.

O red

Odporúčame pozrieť

E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Žurnalistiku a slobodné médiá budeme po súčasnom „informačnom zmätku“ opäť vnímať ako kľúčový prvok verejnej …

Consent choices