Prvý európsky satelitný systém Galileo spustia už tento rok!

Galileo
PHOTO: Flickr.

Europoslanci si od neho sľubujú nesmierne veľa – a už onedlho sa ukáže, či Galileo očakávania aj naplní. Vôbec prvý európsky satelitný navigačný systém sa spolu s monitorovacím programom EÚ, ktorý zase nesie názov Copernicus, dostal do rozhodujúcej fázy.

Ešte koncom minulého roka fungovali iba štyri satelity z plánovaných desiatich. Už sa ale pracuje na zvyšných šiestich, takže sľub, že Galileo budú môcť Európania využívať do konca tohto roka, je naozaj reálny. Navyše, už v marci vypustia prvý satelit Copernicus.

Podľa poslancov EP sa vďaka novému systému a monitorovaciemu programu podarí dosiahnuť značný pokrok v bezpečnosti námornej dopravy, či monitorovaní klimatických zmien. Rovnako by mal Galileo priniesť veľkú pomoc v krízových situáciách.

Po stretnutí s Jean Jacquesom Dordainom, generálnym riaditeľom Európskej vesmírnej agentúry a s riaditeľmi piatich hlavných zúčastnených spoločností, nešetril popredseda Európskej komisie Antonio Tajani optimizmom a slovami chvály. „Prvé operácie Galilea sa začnú ešte v roku 2014. Copernicus tiež konečne vstupuje do prevádzkovej fázy. Otvárajú sa nám takto aj nové podnikateľské príležitosti, ktoré Európa potrebuje „

Viac..  Martin Hojsík: Umelá inteligancia dokáže nielen pomôcť, ale vie byť aj veľmi zlým pánom

O nin

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices