Redizajn loga Rady EÚ stál 60 000 EUR! Propagačné prospekty pre politikov 120 000 EUR

nové logo Rady EÚ
Nové logo Rady EÚ. PHOTO: Flickr.

Skúsme malé cvičenie. Zavrite oči, pustite si relaxačnú hudbu a skúste si predstaviť ako vyzerá logo Rady EÚ. Nejde vám to? Vlastne, viete vôbec, čo je to Rada EÚ? Nevadí, stačí vedieť, že za redizajn tohto loga ste zaplatili 60 000 eur. Výsledok vidíte na obrázku.

Tá pásikavá vec je spodobnenie Europabuilding. Zase neviete o čom je reč? Je to prístavba ku staršej budove pre euroúradníkov za 350 miliónov eur. Len vyhotovenie propagačných prospektov pre politikov stálo 120 000 eur. Ako povedal jeden anonymný úradník, budova vyzerá ako maternica a zrodia sa v nej nové skvelé vízie Európy.

Grécky rozpočtový úrad vyhlásil, že viac daní sa už v krajine vybrať jednoducho nedá

Presuňme sa zo sklenených chrámov do Grécka. Rozpočtový úrad vyhlásil, že viac daní sa už v krajine vybrať jednoducho nedá. Také niečo od štátneho úradu počuť veľmi zriedkavo. Slávny 800-miliónový primárny prebytok rozpočtu za rok 2013 bol zvýšený až na jednu miliardu eur. No hrozí, že polovica z neho zmizne. Grécke súdy totiž vyhlásili zníženie miezd časti verejných zamestnancov za nezákonné.

Lepšie čísla hlásia aj Portugalci. V roku 2013 sa im podarilo vybrať o 13,1 % viac na daniach oproti roku 2012, hoci rátali len s 8,9 %. To znamená o 1,75 miliardy eur nižší deficit. Výdavky štátu stúpli medziročne o 5,5 % a to sa do toho ešte neráta 700-miliónová časť pomoci bankám. Toľko k „neľudskému šetreniu“ v Portugalsku.

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Jedno pozitívne čísielko aj zo Španielska. Produkcia áut v krajine narástla minulý rok v tamojších 17 továrňach o 9 %. Dokonca sa zvýšil aj odhad rastu v roku 2014 z 0,3 % na 1 % HDP. Naďalej však padá trh hypoték. Pád trvá už 43 mesiacov, v novembri sa medziročne počet nových hypoték prepadol o 27,4 %.

Prezident Europarlamentu a jeden z kandidátov na Komisára Martin Schulz sa ocitol v menších problémoch. Bol obvinený, že manželke šéfa svojej frakcie – Strana európskych socialistov – prihral zákazku za 60 000 eur.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices