EÚ prichádza o 10 miliárd EUR ročne! Pre pašované cigarety

cigarety
PHOTO: Flickr.

Pašovanie cigariet je pre väčšinu členských štátov obrovský problém. Podľa odhadov Európskej komisie len na daniach ročne prichádzajú o 10 miliárd eur. Situáciou sa zaoberal už aj Výbor pre rozpočtovú kontrolu, ktorý sa stretol s odborníkmi, aby zistili akú rolu hrajú v pašovaní veľké tabakové spoločnosti a ako by sa dala situácia zmeniť.

 

 

„Predstava, že v boji proti pašovaniu zvíťazíme, zrejme nie je úplne pravdivá,“ vyhlásil podpredseda Výboru a belgický poslanec Bart Staes.

Pašovanie a tabakové spoločnosti

Európska komisia podala v roku 2000 v New Yorku žaloby proti Phillip Morris International a ďalším spoločnostiam a obvinila ich z pašovania cigariet.

Žaloba proti Phillip Morris bola stiahnutá v roku 2004 po tom, čo sa spoločnosť zaviazala splatiť Európskej únii a členským krajinám v priebehu 12 rokov 1 miliardu EUR. V prípade, že by došlo k ďalšiemu pašovaniu, resp. k zabaveniu originálnych výrobkov firmy, musela by zaplatiť ešte viac.

Podobné dohody sa uzatvorili aj s Japan Tobacco International v roku 2007 a so spoločnosťami British American Tobacco a Imperial Tobacco v roku 2010.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

Dohody však nepriniesli očakávané výsledky. „Neviedli k zvýšenej transparentnosti. Musíme teraz zistiť, čo sa stalo s peniazmi, ktoré tabakový priemysel vyplatil,“ povedala grécka poslankyňa Ingeborg Gräßle.

Anna Gilmore, profesorka verejného zdravia na univerzite v Bath prehlásila, že existujú dôkazy, že štyri tabakové spoločnosti môžu byť stále zapojené do podobných aktivít.

Rozsah nelegálneho obchodovania s cigaretami v EÚ sa stále ťažko odhaduje, pretože chýbajú spoľahlivé údaje. Hlavnými zdrojmi zostávajú odhady a počty zabavených pašovaných cigariet. Brusel by sa preto chcel dohodnúť na celosvetovom systéme pre sledovanie cigariet, aby bola výroba a distribúcia pod kontrolou.

O red

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices