Zoznámte sa s Trojkou: pre niekoho temní rytieri, pre iného záchrancovia eura

protest proti trojke
PHOTO: Flickr.

Čo je to vlastne v európskom spravodajstve tak často spomínaná Trojka? Možno ste zachytili nedávne úvahy o tom, či v Grécku urobila viac dobra alebo zla. Podľa mnohých je Trojka hlavný stúpenec úsporných opatrení. O čom ale presne rozhoduje a komu sa zodpovedá? Je „strážnym anjelom európskeho projektu“ alebo naopak brzdí rast?

Trojka – to býval triumvirát mocných ľudí, ktorí mali v rukách osud nejakého národa alebo krajiny. Európska Trojka predstavuje trojicu veľkých veriteľov: Európsku centrálnu banku, Európsku komisiu a Medzinárodný menový fond. Už takmer takmer štyri roky sú súčasťou európskej politickej scény v Portugalsku, Grécku a v Írsku.

Nápad sa zrodil v Európskej rade v Bruseli v máji 2010. Ministri financií vtedajších 16-tich krajín eurozóny sa zišli na mimoriadnej schôdzi a odsúhlasili 110 miliardový záchranný balík pre Grécko. Ako úloha Trojky sa určila práca v teréne, kontrolovanie účtovných kníh, rozpočtov a súvah a tiež prikazovanie škrtov a reforiem. A tak je to dodnes.

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Trojka má na starosti praktickú stránku záchranných programov EÚ, pravidelne navštevuje krajiny s problémami. A je to teda práve Trojka, kto dáva nepopulárne odporúčania ako škrty, zmeny a úpravy. Za to sa jej vždy ujde najostrejšia kritika, hoci všetky zmeny ešte potvrdzuje iný orgán eurozóny.

Ako presne Trojka funguje? Koho zastupuje a komu sa zodpovedá? A ako dlho bude ešte potrebná? Dozviete sa z nasledujúceho videa:

O nin

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices