Steen Jakobsen
Steen Jakobsen. PHOTO: Saxo Bank.

Hlavný analytik Saxo Bank Jakobsen: Všetko stavím na pokles európskej meny

Steen Jakobsen
Steen Jakobsen. PHOTO: Saxo Bank.

Eurozóna neisto smeruje k deflácii. Ide o najsilnejší signál k predaju eura

Piatková správa o vývoji inflácie v eurozóne podporila obavy z možnej deflácie. Kým v decembri dosahoval rast spotrebiteľských cien 0,8 percenta, v januári už klesol na 0,7 percenta. A to sa očakávala hodnota 0,9 percenta. Odpoveď politikov je tak naporúdzi.

Európska centrálna banka (ECB) sa opäť prepne do krízového módu. Deflácia, príliš silný pár EURUSD a nová kríza na rozvíjajúcich sa trhoch (EM) totiž takmer zaručujú, že sa nevyplnia prognózy banky k rastu ani inflácii.

ECB preto zníži úrokové sadzby o 15 bázických bodov, a depozitné sadzby sa tak ocitnú ľahko pod nulou. Navyše ak bude kríza v rozvíjajúcich sa ekonomikách pokračovať, mohlo by k tomu dôjsť aj inokedy, než len na pravidelných a naplánovaných rokovaniach ECB.

A tak mi napadá len jeden možný obchod… Naskytol sa nám totiž najsilnejší signál k predaju eura za dobu celej tejto krízy ! ! !

Súčasne je tu však aj menšie riziko, že EURUSD vzrastie na úroveň 1,39 / 1,40.

Viac..  Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

Menový pár EURUSD ale pravdepodobne pôjde dole. Súčasne by mohlo dôjsť k dramatickému nárastu objemov obchodov na forexe, a to u hlavných mien. Môj priateľ Drew Baptiste, ktorý riadi známu poradenskú firmu TAG, dokonca u páru EURUSD hovorí o prelomení niekoľkoročného minima.

Euro už síce predávam minimálne týždeň, ale po piatkovom potvrdení, že politici a centrálni bankári s defláciou nepočítajú, všetko stavím na pokles európskej meny.

Komentár pripravil Steen Jakobse, hlavný analytik Saxo Bank.

O red

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices