Nobelova cena za mier kosovskému premiérovi? Skôr pred tribunál v Haagu, hovoria europoslanci

hasim thaci
Hashim Thaci, kosovský premiér.
PHOTO: Flickr.

Návrh rakúskeho europoslanca Hannesa Swobodu, lídra Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D), prekvapil aj mnohých jeho kolegov. Slovenskí ľavicoví europoslanci len krútia hlavami, podobne ako ich českí kolegovia. Hashim Thaci, kosovský premiér, patrí podľa nich skôr pred tribunál v Haagu. Podozrivý je totiž z vážneho porušovania ľudských práv ešte z čias, kým bol veliteľom Kosovskej oslobodzovacej armády. Slovenská republika navyše doteraz neuznala Kosovo ako nezávislý štát.

„S nomináciu Hashima Thaçiho na Nobelovu cenu za mier zásadne nesúhlasím,“ zdôraznila poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová. Dôvodov je podľa nej viacero.

„Meno Hashima Thaçiho, ako veliteľa Kosovskej oslobodzovacej armády, sa veľa krát spomínalo v súvislosti s vojnovými zločinmi a organizovaným zločinom. Podľa záverov správy Rady Európy z roku 2010, je spájaný s nelegálnym obchodom s ľudskými orgánmi, ako aj s obchodom s drogami,“ pripomenula europoslankyňa.

Stále pritom platí, že Slovensko Kosovo doposiaľ neuznalo ako samostatný, suverénny štát. „Kosovo vzniklo jednostranným vyhlásením, v rozpore s medzinárodným právom,“ uviedla Monika Flašíková Beňová a dodala, že nomináciu Hashima Thaçiho nepovažuje zo strany sociálnodemokratickej frakcie v EP za oficiálnu.

Viac..  Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Podľa europoslankyne Kataríny Neveďalovej (S&D), rakúsky europoslanec Swoboda navrhol Thaciho bez toho, aby tento krok konzultoval v rámci frakcie.

„Považujem to za veľmi nešťastný nápad. Nesúhlasím s týmto návrhom, pretože existuje podozrenie, že Hashim Thaci je vojnový zločinec a obviňujú ho zo zločinov proti ľudskosti. Takýto človek nemôže dostať nielenže Nobelovu cenu, ale ani nomináciu na ňu, pod ktorú by som sa podpísala. Samozrejme, mierový proces na Balkáne je veľmi dôležitý a v prípade Srbska a jeho časti-Kosova aj veľmi krehký. Ale takýto spôsob podpory dialógu nie je riešením,“ dodáva Neveďalová pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk

O red

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices