Brusel chce zmraziť majetok tým, ktorí sú zodpovední za smrť protestujúcich na Ukrajine

kyjev
Protesty v Kyjeve, Ukrajina.
PHOTO: Flickr.

Európska únia a členské štáty by mali pripraviť cielené cestovné sankcie a zmrazenie majetku a aktív osôb zodpovedné za smrť protestujúcich na Ukrajine, uvádza sa v uznesení, ktoré schválil Európsky parlament. Poslanci tiež vyzvali na konkrétnu finančnú pomoc pre Ukrajinu. V samostatnom uznesení Parlament vyzval Rusko, aby rešpektovalo právo Ukrajincov zvoliť si budúcnosť svojej krajiny.

 

Uznesenie ostro odsúdilo násilie voči pokojným demonštrantom na Ukrajine a vyzvalo EÚ a jej členské štáty, aby pripravili cielené sankcie, vrátane zákazu vstupu na územie EÚ a zmrazenie majetku a aktív, pre všetkých ukrajinských činiteľov, zákonodarcov a oligarchov, ktorí sú zodpovední za zásahy proti protestujúcim a za ich smrť.

Poslanci tiež vyzvali EÚ, aby pripravila dlhodobý balík konkrétnej finančnej pomoci, ktorý Ukrajine pomôže vyriešiť zhoršujúcu sa finančnú a sociálnu situáciu a poskytne podporu na začatie potrebných reforiem. Táto finančná pomoc by mala byť poskytnutá novej dočasnej vláde, uvádza sa v uznesení.

Zastavenie násilia a prepustenie protestujúcich

Poslanci ostro odsúdili neprimerané použitie násilia zo strany ukrajinských bezpečnostných síl, zásahových jednotiek Berkut a údajne vládou sponzorovaných bánd násilníkov, tzv. titušky, proti demonštrantom na Majdane. Parlament vyzval ukrajinské orgány na okamžité vyšetrenie a potrestanie násilníkov, poukazujúc pritom najmä na prípad Dmytra Bulatova. Poslanci zároveň vyzvali demonštrantov na Majdane, aby sa zdržali použitia sily a pokojným spôsobom udržali legitimitu svojich požiadaviek.

Parlament zároveň vyjadril poľutovanie nad tým, že nedávno schválený zákon o amnestii urobil z obetí rukojemníkov, a vyzval na bezpodmienečné prepustenie protestujúcich.

Stála misia EP na Ukrajine

Konferencia predsedov EP (predseda EP a lídri politických skupín) by na základe mnohých žiadostí ukrajinských občanov, aktivistov a politikov mala čo najskôr zriadiť stálu misiu Európskeho parlamentu na Ukrajine, ktorá by mala zmierniť napätie a uľahčiť dialóg medzi príslušnými stranami.

Viac..  Peter Pollák: Som rád, že primátor majetkoprávne vysporadúva pozemky pre využitie eurofondov, ktoré som vybavil

Rusko: Rešpekt voči právu susedov na slobodnú voľbu

V samostatnom uznesení poslanci kritizovali Rusko za vyvíjanie hospodárskeho a politického nátlaku na východných susedov EÚ. Rusko podľa nich musí rešpektovať právo svojich susedov na výber ich politických a obchodných spojencov, a to aj v prípade, že sa rozhodnú pre užšie vzťahy s EÚ. Parlament odmieta vnímanie Ruska, ktoré považuje región Východného partnerstva EÚ za svoju sféru vplyvu. Len ukrajinskí občania by mali mať právo rozhodovať o budúcnosti svojej krajiny, dodali poslanci.

„EÚ musí byť na Ukrajine aktívna. Nastal čas na slobodné voľby, ktoré určia jej smerovanie. EÚ by tiež mala zvážiť cielené sankcie. Musíme priblížiť Úniu Ukrajincom a dokázať im, že stojíme pri nich. Vzťahy s Ruskom sú naštrbené, ale spolupracovať treba ďalej. To však neznamená, že sa uspokojíme so zasahovaním Moskvy do našich vzťahov s Ukrajinou,“ uviedol poslanec Eduard Kukan (EPP, SK).

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices