Milióny obetí zo Sýrie! Europoslanci chcú v Ženeve zastaviť toto šialenstvo

sýria
Sýria, konflikt. PHOTO: Flickr.

Konferencia Ženeva II o Sýrii musí pokračovať, aby sa dosiahlo politické a demokratické riešenie konfliktu a pripravil skutočný prechod krajiny k slobode a demokracii, uviedli poslanci vo štvrtok schválenom uznesení.

Trvalé riešenie súčasnej krízy v Sýrii možno dosiahnuť iba prostredníctvom širokého politického procesu pod sýrskym vedením a s podporou medzinárodného spoločenstva, uviedli poslanci. Vyjadrili tiež znepokojenie nad rastúcim zapojením extrémistických islamských skupín a zahraničných bojovníkov do konfliktu a vyzvali opozíciu, aby bola jednotnejšia a lepšie organizovaná.

Obete sú civilisti

Zmiernenie utrpenia miliónov Sýrčanov, ktorým chýbajú základné tovary a služby, musí byť pre EÚ a medzinárodné spoločenstvo prioritou, uviedli poslanci a vyzvali na bezodkladné prijatie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN k tejto humanitárnej otázke.

Všetky strany konfliktu by mali uľahčiť poskytovanie humanitárnej pomoci všetkými možnými spôsobmi, a to aj naprieč hranicami a konfliktnými líniami, a zaistiť bezpečnosť všetkých zdravotníckych a humanitárnych pracovníkov. Povolenie prístupu pracovníkov humanitárnych organizácií k civilnému obyvateľstvu, ako aj miestne prímeria a ukončenie obliehania niektorých mestských častí – vrátane Homsu, by malo byť súčasťou opatrení na budovanie dôvery, uvádza sa v uznesení.

Prepustenie držiteľky Sacharovovej ceny za rok 2011

Poslanci požadujú, aby EÚ koordinovala svoje úsilie s cieľom dosiahnuť prepustenie držiteľky Sacharovovej ceny za rok 2011 Razán Zajtúnovej, ktorá bola v decembri 2013 v Damasku spolu so svojim manželom unesená. Okamžite a bezpodmienečne by tiež mali byť prepustení všetci politickí väzni, zdravotnícky personál, humanitárni pracovníci, novinári, náboženskí predstavitelia a aktivisti za ľudské práva, uvádza sa v uznesení.

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

Skoré a bezpečné zničenie chemických zbraní

Sýrske orgány musia dodržiavať harmonogram ničenia arzenálu chemických zbraní, uviedli poslanci podčiarkujúc pritom potrebu klásť dôraz na ochranu životného prostredia. Zároveň však poukázali na to, že väčšina obetí násilného konfliktu v Sýrii bola zranená alebo usmrtená konvenčnými zbraňami.

Pocta novinárom

Predseda EP Martin Schulz vzdal pred hlasovaním hold všetkým novinárom, ktorí počas sýrskeho konfliktu “ bránia právo na informácie, a to aj za cenu vlastného života. Bez ich práce by sme sa nedozvedeli nič o zverstvách a každodennom utrpení obyvateľov v Sýrii. V myšlienkach sme so všetkými novinármi, ktorí prišli o život v Sýrii,“ dodal a vyzval na „okamžité prepustenie“ všetkých zadržaných novinárov.

O red

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices