Sylvie Goulard
Europoslankyňa Sylvie Goulard. PHOTO: © European Union, 2013

Poslankyňa Sylvie Goulard k bankovej únii: Ministri, vyhodení z dverí, sa snažia vrátiť oknom

Sylvie Goulard
Europoslankyňa Sylvie Goulard.
PHOTO: © European Union, 2014

Európa by mala prikročiť k poslednému pilieru bankovej únie. Rokovania o jednotnom mechanizme riešenia finančných problémov bánk sú už takmer na konci. Objavil sa však kameň úrazu – návrh Európskej rady zaviesť takzvané medzivládne dohody. Podľa poslankyne Sylvie Goulard sa takto Rada snaží privlastniť si časť právomocí v oblasti, v ktorej by mal konať výlučne Európsky parlament.

Sylvie Goulard pokladá bankovú úniu na nevyhnutnú, keďže má podľa nej ochrániť daňovníkov. „Keď hlavy štátov a vlád vyhlásili, že vytvoria bankovú úniu, nikto poriadne nevedel, čo to vlastne je. Nie je to žiadny nový zväzok medzi bankami,“ objasňuje.  „Ukázalo sa, že existuje súvislosť medzi krízou štátneho dlhu a dobrým stavom bankového systému. Cieľom je teda urobiť naše banky stabilnejšie a zdravšie.“

Prvým krokom bolo dať Európskej centrálnej banke právomoc priameho dohľadu nad bankami. Tento krok ale nebol vôbec ľahký – ešte pred pár rokmi ho dokonca nikto nepripúšťal. Podľa Goulardovej je ďalším dôležitým stavebným kameňom to, že EP je schopný riadiť pád banky. „V prípade problémov sme schopní použiť riešenie krízovej situácie bánk, aby sme sa vyhli míňaniu peňazí daňových poplatníkov. Nepoužívame peniaze daňových poplatníkov, máme nezávislý orgán, ktorý nie je zložený z ministrov, pretože tí majú prepojenie na svoje vlastné bankové systémy, „ zdôrazňuje europoslankyňa.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Návrh Rady, ktorá sa snaží zaviesť medzivládne dohody, považuje za veľkú chybu. „Ministri sa snažia vrátiť dnu oknom, hoci mali vyjsť dverami von. Obávame sa, že náš bankový systém takto nebude pre vonkajší svet dôveryhodnejším,“ myslí si Sylvie Goulard. Pre Európsky parlament je to podľa nej neprijateľné, keďže sa má v prvom rade snažiť hájiť práva a záujmy občanov EÚ.

Ako je vlastne celý mechanizmus ďaleko? Dozviete sa z nasledujúceho rozhovoru: 

O nin

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices