Veľké spojenectvo EÚ a Unicef: Záchrana zdravia detí a ich matiek, boj proti ženskej obriezke!

unicef
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Rovných 320  miliónov eur vyčlenila Európska únia prostredníctvom Unicefu na zlepšenie zdravia a výživy detí a žien v pätnástich rozvojových krajinách. Je to už sedem rokov, čo sa pustili do spoločnej misie na pomoc partnerským krajinám pri dosahovaní  takzvaných miléniových rozvojových cieľov. Tie sa týkajú najmä ochrany detí, zdravia ich matiek, vzdelávania, výživy a boja proti detskej obrne.

Celkovo zatiaľ Európska komisia prispela sumou 845 miliónov eur, z ktorých 203 a pol milióna putovalo na vzdelávanie a 52 miliónov na projekty na ochranu detí. Tentoraz peniaze pomôžu v boji zameria s podvýživou a nákazlivými chorobami. Práve tie totiž patria medzi hlavné príčiny detskej úmrtnosti. Napriek tomu, že jej miera za ostatných 24 rokov poklesla z viac ako 12 a pol milióna na 6,6 milióna, stále ide o desivé číslo. Približne 18 tisíc detí denne zomiera na choroby, ktorým sa dá správnou prevenciou úspešne vyhnúť.
Pomoc EÚ a Unicefu sa sústredí na deti a matky v krajinách Afriky, Karibiku a Tichomoria. Napríklad v  Etiópii sa viac ako 40 miliónov investuje do zlepšovania zdravotníckych zariadení v podobe kvalitnejšieho vybavenia a lepšie vyškoleného personálu. V Zambii sa 41 a pol milióna eur použije na riešenie hlavných príčin úmrtností – zlepší sa výživa a ydravotbné služby. V Malawi za vyše 17 miliónov zlepšia hygienu a zásobovanie vodou. Prístup k čistej vode získajú aj obyvatelia Mozambiku – príspevok vo výške 9 miliónov sa použije na dodávky vody a kanalizáciu. Pomoci sa dočkajú aj deti a matky v Nigeri, Guinei-Bissau, v Sierra Leone, Somálsku a Východnom Timore.

EÚ a Unicef ale spolupracujú aj v boji proti mrzačeniu ženských pohlavných orgánov, teda ženskej obriezke a detským manželstvám. Podľa odhadov prešlo nejakou formou zmrzačenia až 125 miliónov dievčat a žien, ktoré dodnes žijú s bolestivými následkami. Každý rok pribudnú asi tri milióny – denne ich je asi osemtisíc! Dievčatá sú väčšinou vo veku od 5 do 11 rokov a bolestivú obriezku im urobia bez akéhokoľvek lekárskeho dozoru.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

 

O nin

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices