Nové pravidlá v doprave EÚ: Odškodné za meškanie letu aj stratenú batožinu

lietadlo
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRATISLAVA – Aj Vám sa už stalo, že vám meškalo lietadlo. zostali ste bez odškodného, stratili vám batožinu a nemali ste sa ani kde sťažovať? Toto všetko bude už v Európskej únii minulosťou. Europoslanci sa totiž postavili na stranu cestujúcich a nezodpovedné aerolinky chcú dať na poriadok. Navrhli nové pravidlá, ktoré už prešli Európskym parlamentom.

 

 

Dobré správy

Európsky parlament sa vydáva do boja proti leteckým spoločnostiam. Ak vám bude meškať lietadlo, dostanete odškodné. Často sa podľa europoslancov stáva, že letecká spoločnosť jednoducho vyhlási, že meškanie je spôsobené mimoriadnou udalosťou, ktorú nemohla ovplyvniť a cestujúci automaticky stráca nárok na odškodné.

„V takýchto prípadoch si ľudia budú môcť požiadať o finančné kompenzácie a dostanú ich,“ vysvetľuje europoslanec Eduard Kukan. Zmeny nastávajú aj pri obojsmerných letenkách. Ak jednu cestu nevyužijete, tak vám už automaticky neprepadnú. „Aj ak nevyužijete jednu cestu, tak máte nárok na druhú cestu,“ hovorí europoslankyňa Katarína Neveďalová.

Obmedzia prísne kontroly

Neprepadnutá druhá cesta však nie je jedinou výhodou nových pravidiel. Myslelo sa aj na hendikepovaných, či cestujúce mamičky, ktoré musia neustále ochutnávať napríklad detské výživy pred kontrolami.

„Prepravca musí dodržať všetky podmienky, aby aj hendikepovaný človek sa dostal do lietadla,“ upozorňuje europoslankyňa Monika Smolková. „Už nebudú také prísne kontroly pre mamičky, ktoré cestujú s deťmi,“dodala europoslankyňa Monika Flašíková Beňová.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Odškodné za stratenú batožinu

Často sa podľa europoslancov stáva, že keď sa vám napríklad stratí batožina, či nepríde lietadlo načas, nemáte sa ani kde sťažovať. Na každom letisku v Únii preto budú musieť vzniknúť kontaktné miesta. „Formuláre budú k dispozícii, musia byť vo všetkých platných jazykoch Európskej únie a teda aj v slovenčin,“ vysvetľuje europoslanec Miroslav Mikolášik.

A ak sa vám stratí batožina, do siedmych dní bude musieť spoločnosť odpvoedať, že sťažnosť prijala. „Ak do dvoch mesiacov sťažnosť letecká spoločnosť nevybaví, tak sa akceptuje návrh cestujúceho a musia mu v plnej hodnote nahradiť škodu,“ dodáva europoslankyňa Anna Záborská.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices