Situácia na Ukrajine očami europoslancov: Amnestia je od samého začiatku podmienená

ukrajina demonštrácie
PHOTO: Flickr.

Po mesiacoch protestov a násilia dosiahli demonštranti na Ukrajine prvé ústupky. Prezident Viktor Janukovyč udelil amnestie vyše 250-tim ľuďom. To je však podľa nemeckého europoslanca Elmara Broka žalostne málo. „Už dlho požadujeme prepustenie všetkých politických väzňov, nielen tých, ktorých zadržali v ostatných štyroch-piatich týždňoch. Údajne ich je spolu až 2000,“ tvrdí.

Len 300 z nich zatkli iba nedávno. Ich prepustenie sa však spojilo s istými podmienkami, upozorňuje Brok, ktorý zatknutých označil za rukojemníkov. „Už od začiatku to bola podmienená amnestia,“ dopĺňa ho jeho kolega a krajan, poslanec Helmut Scholz. „A tá je v očiach takzvanej širšej opozície hrou, ktorú nechce hrať.“

Europoslanci sa pokúšali a stále pokúšajú nájsť nejaké riešenie. V celej Únii sa totiž množia žiadosti o európsku reakciu.  Podľa Brocka treba vláde jasne povedať, že násilie nie je odpoveďou. Pokojné protesty sú súčasťou demokracie a násilie, zahŕňajúce únosy, bitie, mučenie, vraždy a väznenie, neprichádza v krajine, ktorá chce mať s Európou dobré vzťahy, do úvahy, prízvukuje. Scholz zase vyjadril obavy z toho, že jedna zo strán vznesie prehnané požiadavky alebo odmietne urobiť krok k zmiereniu a zmarí tak šancu situáciu konečne vyriešiť. „Obávam sa, že bez vonkajšieho sprostredkovania nenájdu tieto dve znepriatelené strany riešenie,“ vyjadril sa.

Ešte koncom januára sa v Bruseli konal samit EÚ – Rusko. Prezident Vladimír Putin sa vyjadril, že situácia na Ukrajine vecou Ruska. To samozrejme vyvolalo nesúhlas. „Situácia na Ukrajine je záležitosťou Ukrajincov. Len občania Ukrajiny majú právo rozhodovať o osude svojej krajiny,“ rozhodne tvrdí Elmar Brock. Odvoláva sa na Helsinský záverečný akt, ktorý tvrdí, že každá krajina má zvrchované právo zvoliť si, ktorých aliancií a zoskupení chce byť súčasťou.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Podľa Helmuta Scholza bol celý samit absolútne premárnenou príležitosťou. Nevyriešila sa žiadna podstatná otázka, týkajúca sa európsko-ruských vzťahov a nenastal tak ani minimálny pokrok.

Kým Američania jasne dali najavo svoju podporu ukrajinským demonštrantom, Európska únia jasné stanovisko nezaujala. Koho a čo teda Únia podporuje a čo presne žiada? Aké konkrétne kroky na vyriešenie situácie na Ukrajine navrhuje? Dozviete sa z rozhovoru s oboma europoslancami:

O nin

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices