Demonštrácie na Balkáne. Europoslanci zvyšujú pozornosť

Prištinská univerzita
Prištinská univerzita, Kosovo. PHOTO: Flickr.

Na balkánskom polostrove v uplynulých dňoch došlo k demonštráciám, ktoré vzbudili medzinárodnú pozornosť. Majú spoločného menovateľa. Je ním celková frustrácia obyvateľstva. V Bosne a Hercegovine sú nahnevaní na politických lídrov a na ekonomickú situáciu, v Kosove sú na čele protestov študenti.

V Bosne a Hercegovine pripomenuli strety demonštrantov a polície v Sarajeve a zábery na horiace autá a vládne budovy deväťdesiate roky. „Rozumiem frustrácii Bosniakov a chápem, prečo sú ľudia v uliciach. Krajina sa dostala do slepej uličky, veci sa nikam nehýbu a stagnujú, kým zvyšok regiónu sa hýbe dopredu“, povedal europoslanec Kukan.

Súčasne v piatok v rozhovoroch pre bosniacke média jednoznačne odsúdil násilie, a apeloval na demonštrantov, aby sa zdržali vandalizmu. „Politici však musia vypočuť ľudí, a začať konečne brať ich požiadavky vážne. Odsudzujem akékoľvek politické manipulovanie s týmito udalosťami. Protesty majú sociálne a ekonomické dôvody, a nacionalistická rétorika v tomto prípade je mylná”  dodáva Kukan. V etnicky zmiešanom Mostare sa nepokoje vyhrotili cez víkend.

Vrie to aj v Kosove, kde už dva týždne demonštrujú študenti proti korupcii na Prištinskej univerzite. Žiadali odstúpenie rektora Ibrahima Gašiho po tom, čo zistili, že akademici na univerzite falšujú svoju publikačnú činnosť. Nakoniec sa im to podarilo, a okrem rektora odstúpilo aj vedenie univerzity. Policajné jednotky následne zasiahli slzným plynom proti demonštrujúcim študentom, čo Eduard Kukan ostro odsúdil. „Situácia v Kosove je vážna, a zdá sa, že ju zatienili ostatné udalosti v regióne. Nemyslím si, že je to správne, občanov Kosova a ich nespokojnosť by sme si mali viac všímať. To, o čo sa snažia kosovskí študenti, je odvážne. Poukazujú na to, že rozširujúca sa morálna korupcia spoločnosti im nie je ľahostajná,” povedal europoslanec Kukan.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

O red

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices