Karel De Gucht
Karel De Gucht, eurokomisár pre obchod. PHOTO: Credit © European Union, 2014

EÚ podpísala s Afganistanom dohodu o prístupe do Svetovej obchodnej organizácie WTO

Karel De Gucht
Karel De Gucht, eurokomisár pre obchod.
PHOTO: Credit © European Union, 2014

Brusel podpísal s Afganistanom dohodu, na základe ktorej sa začnú prístupové rokovania do WTO. Týmto krokom sa očakáva stabilizácia v regióne, hospodárska reforma a udržateľný rozvoj v Afganistane.

„Som presvedčený o tom, že členstvo vo WTO pomôže Afganistanu k stabilizácii a hospodárskemu rozvoju,“ povedal komisár EÚ pre obchod Karel De Gucht.

Brusel navyše dúfa, že rokovania sa čoskoro uzavrú a Kábul sa stane plnohodnotným členom WTO. Akonáhle sa Afganistan pripojí k Svetovej obchodnej organizácii, začnú platiť nižšie tarify a vývozné clá na tovar. Umožní to dohoda, ktorú podpísali veľvyslanec EÚ Angelos Pangratis a námestník ministra pre obchod v Afganistane Mozamill Shinwari.

EÚ je už teraz jedným z hlavných obchodných partnerov Afganistanu. Pre túto krajinu to znamená 9% vývozu a 12% dovozu. V roku 2012 sa celková hodnota tovaru EÚ, ktorý bol vyvezený do Afganistanu, odhaduje na 935 miliónov EUR. Tovar dovezený z Afganistanu sa odhaduje na 56 miliónov. Do EÚ putujú z krajiny predovšetkým výrobky z kože, ovocie, ale aj elektronické výrobky. Hlavný vývoz do Afganistanu tvoria vozidlá, minerálne palivá, stroje a elektrické zariadenia.

Viac..  Jozef Mihál: Podporujem dohodu dosiahnutú v trialógoch vo veci reformy trhov EÚ s plynom a vodíkom

O red

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices