Euro späť nad hladinou 1,36 EUR/USD

Euro
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Spoločná mena eurozóny sa uplynulý pondelok voči doláru prepadla pod hladinu 1,3500 EURUSD a dosiahla svoje dvojmesačné minimum. Smerom nadol euro potiahli najmä špekulácie, že ECB by na svojom štvrtkovom zasadnutí mohla pristúpiť k zníženiu úrokových sadzieb. Januárový rast cien v eurozóne totiž dosiahol len 0,7 %, čo je výrazne pod inflačným cieľom ECB stanovenom na úrovni tesne pod 2 %.

„V druhej časti obchodovania sa euro mierne zotavilo a vrátilo sa nad hladinu 1,3500 EURUSD, nad ktorou sa obchodovalo i v utorok,“ hovorí Eva Sadovská, analytička Poštovej banky.

V stredu euro voči doláru len nepatrne posilnilo a dostalo sa na úroveň 1,3530 EURUSD po tom, ako predstihové indikátory z Európy i USA vyšli skôr zmiešane. Kľúčovou udalosťou štvrtkového obchodovania bolo zasadnutie ECB, ktoré prinieslo potvrdenie základnej úrokovej sadzby na úrovni 0,25 %. Keďže niektorí obchodníci sa predbiehali v predpovediach, že ECB úrokové sadzby zníži, rozhodnutie o ich ponechaní bez zmeny vyhnalo kurz eura nahor.

Spoločná mena eurozóny si polepšila z úrovne 1,3480 EURUSD až nad hladinu 1,3600 EURUSD. V piatok euro pokračovalo v posilňovaní a v samom závere pracovného týždňa sa jeho kurz voči doláru pohyboval v okolí úrovne 1,3635 EURUSD. Za celý uplynulý týždeň tak euro posilnilo o 1,1 %.

Viac..  Jozef Mihál: Novinári musia mať slobodu, majiteľ nesmie zasahovať do ich práce

Meny nášho regiónu sa uplynulý týždeň spamätávali zo strát, ktoré utrpeli v januári. Maďarský forint voči euru posilnil o 1,8 % na piatkovú úroveň 307,70 EURHUF. Poľský zlotý si voči spoločnej mene eurozóny polepšil o 1,5 % a piatkové obchodovanie zatváral na úrovni 4,1750 EURPLN. Len česká koruna bola tak ako aj po minulé týždne stabilná a jej kurz sa v piatok nachádzal na rovnakej úrovni ako v pondelok, t. j. 27,535 EURCZK.

O red

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices