Grécko je ako snehová guľa, problémy s ním sa nám pred oči dogúľajú zas a znova

grécko
Grécky parlament, Atény.
PHOTO: Flickr.

Najskôr euroúradníci rezolútne popierajú. Potom pripustia teoretickú možnosť. Nakoniec začnú dohadovať podmienky. No všetkým je jasné, že už od prvého momentu sú peniaze na ceste.

Bavíme sa samozrejme o záchranných balíkoch v eurokríze, ktoré sa rozdali akoby popri reči. A keďže tlačíme snehovú guľu, tie isté problémy sa nám pred oči dogúľajú zas a znova. Konkrétne Grécko. Zrátajme si, koľkokrát sa táto krajina za necelé štyri roky dostala na pokraj defaultu. Najskôr v roku 2010, kedy sa to vyriešilo bilaterálnymi pôžičkami (ktorých sa Slovensko zúčastnilo len nepriamo ako člen MMF). Potom v 2012 reštrukturalizáciou dlhu, keď sa odpísalo 53,5 % nominálnej hodnoty časti gréckych dlhopisov a krajina dostala ďalšiu pomoc, tentoraz už z dočasného eurovalu. Fajnšmekri môžu zarátať aj tretí „defaultík“ o pár mesiacov neskôr, keď bola predĺžená splatnosť a znížené úroky na grécke dlhy. Bokom nechávame pomoc ECB gréckym zombie bankám.

Výsledkom záchrany je nesplatiteľný dlh, takže už sa pomaly pečie ďalší záchranný balíček. Najvyššie šarže EÚ a MMF už od minulého týždňa diskutujú opatrenia ktorými pomôcť Grécku. Tomu totiž rozpočtové príjmy ani v kombinácií s doterajšími pôžičkami pravdepodobne nebudú stačiť na výdavky naplánované na rok 2014. Diera je veľká asi 6 miliárd eur. Nestačí ani privatizácia, keďže o ponúkané aktíva je nevalný záujem kapitalistických predátorov. Na programe je predĺženie splatnosti bilaterálnych pôžičiek na 50 rokov a/alebo ďalšie zníženie úrokov o 0,5 %. Nemecké vrabce čvirikajú o záchrannom balíku v hodnote 10-20 miliárd eur.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Členovia neonacistickej strany Zlatý úsvit minulý týždeň zničili pamätník zavraždenému hudobníkovi Fyssasovi

Nielen dlhy sú problémom v helénskej republike. Národní socialisti tam zakladajú nielen kartárske kluby. Členovia otvorene neonacistickej a zároveň tretej najsilnejšej strany Zlatý úsvit minulý týždeň zničili pamätník zavraždenému hudobníkovi Fyssasovi, zastrašovali jeho rodinu v ich dome a rozmlátili niekoľko barov bez akéhokoľvek odporu bezpečnostných zložiek. Ich predseda je síce aj s tretinou poslancov strany v base práve za podiel na vražde Fyssasa, to im však nebráni rozvíjať činnosť, práve naopak. Korunný princ Illias Kasidiaris kandiduje na starostu Atén a predvolebné prieskumy mu dávajú závratných 55 %. Spomienky na okupáciu krajiny nacistami, ktorá bola najtvrdšia z neslovanských krajín a priniesla hladomor a smrť niekoľko stotisíc ľudí, asi už vybledli. Národný či proletársky socializmus má vo svojom popise päť zo siedmych parlamentných strán v Grécku, prakticky všetky sa ale navzájom neznášajú.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices