fotka
Robert Fico (vľavo), Bohuslav Sobotka (vpravo). PHOTO: redakcia/red.

Premiéri Fico a Sobotka: spolupráca V4 má v EÚ veľký potenciál

fotka
Robert Fico (vľavo), Bohuslav Sobotka (vpravo). PHOTO: redakcia/red.

Bratislava, 13. februára: Už nikdy sa nebude rozhodovať o nás bez nás – my sme Európa, vyhlásil český premiér Bohuslav Sobotka počas spoločnej verejnej debaty s premiérom SR Robertom Ficom o 10. výročí vstupu oboch krajín do EÚ, ktorú v rámci Národného konventu o EÚ organizovalo Centrum pre európske záležitosti a Ministerstvo zahraničných a európskych záležitostí SR.

Do širšej diskusie Národného konventu o desiatich rokoch členstva v EÚ prispeli vo štvrtok aj premiéri Slovenska a Českej republiky Robert Fico a Bohuslav Sobotka, keď v Rektorskej sieni Univerzity Komenského v Bratislave diskutovali so študentmi a členmi Národného konventu na tému „Spoločne 10 rokov v EÚ – akú Európu chceme?“ a porovnali integračné skúseností oboch štátov.

Premiér Sobotka zdôraznil, že presne 100 rokov po vypuknutí prvej svetovej vojny je EÚ garantom mieru, demokracie a prosperity.

Robert Fico poukázal na ekonomický aspekt desiatich rokov členstva, keď pripomenul, že len vďaka EÚ sme dosiahli až 75% priemeru HDP v únii. Zdôraznil aj dôležitosť Vyšehradskej štvorky pre budúci ekonomickú prosperitu regiónu, keď povedal, že ak spoločný názor prejaví viac ako 60 miliónov občanov EÚ, prehliadnuť sa to nedá.

Slovensko, ako jediná krajina V4, ktorá prijala euro, v tejto súvislosti podľa premiéra využíva svoje postavenie, aby ovplyvňovalo rozhodnutia v rámci Eurozóny v prospech svojich vyšehradských partnerov. „Predstava, že raz opäť bude môcť ČR a SR platiť rovnakou menou, vo mne vyvoláva nostalgiu,“ povedal Robert Fico. Na margo regionálnej spolupráce Bohuslav Sobotka zdôraznil, že trhy práce SR a ČR potrebujú lepšiu integráciu.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Premiéri Slovenska a Českej republiky sa zhodli, že EÚ sa musí priblížiť občanom a musí s nimi komunikovať zrozumiteľným jazykom, nie európskym newspeakom. Aj to by mohlo pomôcť zabrániť prieniku extrémistických strán do Európskeho parlamentu – podľa oboch predsedov vlád je to úloha nielen pre národné ale aj pre európske strany.

Podľa veľvyslanca Juraja Migaša mala debata premiérov aj istú symbolickú hodnotu: „Rozdelení a predsa spolu. Do rodiny európskych národov a štátov Česi a Slováci priniesli niečo historický svojské a jedinečné – vnímavosť a empatiu, prevažujúci pocit hrdosti a úcty na roky prežité v spoločnom štáte, a neopakovateľnú vzájomnú ľudskú a úprimnú národnú príťažlivosť.“

O red

Odporúčame pozrieť

Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu …

Consent choices