Slabina Európy? Sme závislí od energie zo sveta!

veterná elektráreň
PHOTO: Flickr.

Možno ste to nevedeli, ale hoci je Európska únia je druhou najväčšou ekonomikou sveta, má jednu veľkú slabinu. Európa je nadmerne závislá od energie zo zahraničia – sama vyrába iba 7 percent celkovej energie na svete. Ďaleko tak zaostáva za Čínou, či USA. To sa má však zmeniť. Starý kontinent už investuje do výroby energie z obnoviteľných zdrojov. Chce tak obmedziť emisie skleníkových plynov a uspokojiť dopyt.

Európa vyrába niekoľko druhov energie, ale najväčšie zastúpenie má jadro. Slúži na to až 132 reaktorov. Práve tie vyrábajú najväčšiu časť energie v Európe. Únia sa ale snaží aj o výrobu energie z obnoviteľných zdrojov – pomocou biomasy, hydraulických systémov, vetra a slnka.

Náš kontinent ale spotrebuje omnoho viac energie, ako sa tu dokáže vyrobiť. A potrebujeme najmä plyn a ropu, ktorej sa ťaží naozaj málo. Obnoviteľné zdroje pokrývajú iba 10 percent spotreby. EÚ nedokáže uspokojiť ani len polovicu svojich energetických potrieb!

Viac..  Ifo: EÚ musí viac zohľadňovať hospodárske súvislosti svojej klimatickej politiky

Bez zahraničia si teda skutočne neškrtneme. V strednodobom horizonte ale chce EÚ konečne zvýšiť energetickú účinnosť. A to najmä preto, aby splnila svoj cieľ znížiť do roku 2050 emisie skleníkových plynov aspoň o 80 percent. Musíme tiež drasticky znížiť spotrebu uhlia a ropy. A naopak, zvýšiť výrobu z obnoviteľných zdrojov.

Chcete poznať konkrétne čísla? Pozrite si nasledujúce video:

O nin

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices