Šokujúce švajčiarske referendum očami Únie: krajina si chce iba vyberať hrozienka z koláča!

Švajčiarsko
PHOTO: Flickr.

Nedávne referendum, v ktorom Švajčiari vyjadrili súhlas s kvótami pre cudzincov, vyvolalo poriadny šok. Hoci sa nájdu takí, čo rozhodnutie schvaľujú, mnohí to skôr nazývajú „uzavretím sa do seba“ a toto radikálne rozhodnutie ich znepokojuje. Poslankyňa Európskeho parlamentu Pervenche Berès sa dokonca obáva o budúcnosť vzťahov Švajčiarsko-EÚ. Podľa nej toto rozhodnutie podkopáva voľný pohyb osôb v Európe.

Pripomeňme, že za obmedzenia hlasovalo 50,3% Švajčiarov. Výsledok bol tesný a prekvapil najmä preto, že prieskumy najprv ukazovali pravý opak – teda, že návrh neprejde. Referendum iniciovala krajná pravica, ktorej sa vďaka ľuďom podarilo docieliť to, že na prisťahovalcov zavedú kvóty a zamestnávatelia budú pri obsadzovaní pracovných miest uprednostňovať Švajčiarov pred cudzincami.

„To, čo sa práve udialo vo Švajčiarsku, je podľa mňa veľmi znepokojivé,“ reaguje europoslankyňa. „Samozrejme, aj v tejto krajine je kríza, takže hoci oficiálny údaj o nezamestnanosti hovorí o 3,5 percentách populácie, automatická reakcia je uzavrieť sa. To však odporuje všetkému, čo nás história ľudstva naučila. Je preto podľa mňaveľmi dôležité dokázať odolať týmto zlým signálom zo Švajčiarska.“

Berésová ďalej poukázala na to, že medzi EÚ a Švajčiarskom existujú „daňové praktiky, ktoré nie sú v našom najlepšom záujme.“ Podľa nej sa to teraz už nebude prehliadať a nevyzerá to dobre. Únia a Švajčiarsko majú uzavreté obojstranné dohody, ktoré sa vyjednávali naozaj ťažko – a teraz by mohli byť v ohrození. Ešte pred referendom totiž v Európskej komisii padli vyjadrenia na adresu krajiny v zmysle, že by si nemala vyberať z celkových dohôd o spolupráci iba tie najlepšie kúsky .

Viac..  Europoslanci rozšírili zoznam environmentálnych trestných činov a sankcií

Rozhodnutie Švajčiarov podľa francúzskej europoslankyne vysiela signál, ktorý nemožno nechať bez odpovede. Nepopiera možnosť, že vzťahy krajiny s EÚ sa teraz budú prehodnocovať.

Celý rozhovor s poslankyňou Pervenche Berès si môžete pozrieť tu:

O nin

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices