ECON
PHOTO: © European Union, 2014

Tento týždeň v Bruseli: NSA, Trojka a pranie špinavých peňazí

ECON
PHOTO: © European Union, 2014

Aktuálny týždeň priniesol v Európskom parlamente viacero zaujímavých tém. Poslanci stále ostro kritizujú konanie americkej agentúry NSA, stihli vyspovedať zástupcov Trojky kvôli náročnému šetreniu a zasiahli proti praniu špinavých peňazí.

Vyšetrovanie špionážneho programu NSA sa v EP konečne ukončilo – sériou odporúčaní na ochranu súkromia Európanov. Všetko spustili odhalenia Edwarda Snowdena, po ktorých nasledovala výzva Výboru pre občianske slobody na prerušenie dohody EÚ s USA o uchovávaní dát spotrebiteľov, a tiež na zrušenie súhlasu s veľkou obchodnou dohodou v prípade, že sa nebudú dodržiavať základné práva a informátorom sa neposkytne medzinárodná ochrana. Celoplošný zber dát poslanci tvrdo odsúdili – akceptovať sa podľa nich dá iba v prípade, že bude na konkrétne bezpečnostné účely.

Nielen špionáž, ale aj nespokojnosť s úspornými opatreniami, ktoré prišli z Bruselu, zamestnávala v poslednom čase poslancov EP. Európska centrálna banka im mala čo vysvetľovať. Poslanci chceli od predstaviteľov Trojky aj jasne načrtnuté plány do budúcnosti. Podľa zástupcu ECB, Benoita Coeurého by sa ale „nemali viniť hasiči za škody, ktoré spôsobil požiar“. Poslanci sa ale aj tak pustili do prešetrovania konania Trojky a zvažujú, aký nástupca by bol najvhodnejší.

Viac..  Krajná pravica v Európe rastie. V eurovoľbách nám hrozí ďalšie prvenstvo

Aké sú požiadavky europoslancov? Chcú Trojke klepnúť po prstoch? To, ale aj viac o boji proti praniu špinavých peňazí, sa dozviete v nasledujúcom videu:

O nin

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices