Bitcoin čelí veľkým výzvam, ale v hre sú aj ďalšie meny

Lars Christensen
Lars Christensen, zakladateľ Saxo Bank. PHOTO: Saxo Bank.

Keď som videl, ako sa Bitcoin obchoduje okolo tisíc dolárov, mal som chuť sa prefackať! Ako to, že som to nepredvídal? Obmedzená ponuka a množstvo mediálneho humbuku aj dopytu. Veď to predsa bolo jasné! (Teda, ak sa pozeráme spätným pohľadom. Takto to ale býva častokrát.)

Ani sa nemôžem ospravedlniť tým, že budem tvrdiť, že keď sa Bitcoin obchodoval značne pod hranicou desiatich dolárov, nemal som o ňom dosť informácií. Vďaka svojim dobre známym libertariánskym sklonom ma množstvo podobne zmýšľajúcich priateľov prehováralo, aby som sa zapojil do tohto nového, nestatického a neregulovaného experimentu. Hanbím sa, že som ich neposlúchol. Dúfam, že aspoň moji priatelia na Bitcoine zarobili veľa peňazí.

Hlavným dôvodom, prečo som sa nezapojil, boli obavy o dlhodobú životaschopnosť Bitcoinu, ktoré si uchovávam aj naďalej.

O Bitcoine sa stále hovorí v správach, a to nie vždy pozitívne. Napríklad nedávno bol v New Yorku zatknutý obchodník s Bitcoinami na základe obvinenia z prania špinavých peňazí.

Myslím, že anonymita držiteľov Bitcoinov je veľkou chybou. Niektorí užívatelia, medzi nimi aj veľmi nežiaduce osoby, ho totiž kupujú a držia presne z tohto dôvodu. To dáva úradom skvelú zámienku k jeho zákazu kedykoľvek a kdekoľvek. A tak sa môžeme ľahko dočkať neférového zákazu práve na základe tejto zámienky jednoducho preto, že úrady nemajú radi konkurenciu. Obávam sa, že prvými štátmi, ktoré takto zareagujú, budú Čína a Rusko.

Zákaz Bitcoinu sa vďaka jeho štrukturálnej povahe samozrejme nerovná jeho úplnému odstráneniu. Fyzické aj právnické osoby rešpektujúce právo ho však nebudú môcť používať, a tým sa stane prakticky zbytočným. Bitcoin sa teda síce môže oháňať svoju nezničiteľnosťou, ale v prípade koordinovaného zákroku zo strany štátov pôjde skutočne len o falošný pocit bezpečia. Preto si myslím, že by bolo vhodné, aby Bitcoin akceptoval určitú formu regulácie, aj keď si tým proti sebe poštve veľa fanúšikov. Je však potrebné zabrániť ešte horšej reakcii vlád, ktoré nevidia hrozbu svojmu monopolu na tlačenie peňazí rady.

Kupci, ktorí boli predvídavejší ako ja, sa môžu radovať z obrovského cenového nárastu, ale mali by sa mať zároveň na pozore, pretože nie všetko je okolo Bitcoinu ružové. Myslím, že zvýšená cena a obrovská volatilita – Bitcoin na konci novembra spadol z maxima vo výške 1242 dolárov na približne 500 dolárov počas niekoľkých hodín – spôsobí, že seriózne podniky ho budú v priemere menej ochotné začať prijímať.

Takže dlhodobo bude Bitcoin, podľa môjho názoru, čeliť veľkým problémom, aj keď si myslím, že digitálne meny môžu nájsť svoje miesto v ekonomike, ak budú mať modernejšiu štruktúru a lepšiu hodnotu, lepšie naviazanú na reálna aktíva. Niet pochýb, že mnoho centrálnych bánk spôsobilo vďaka vlastnému chrleniu nekrytých peňazí peknú paseku a môžeme si kľudne predstaviť, že súkromný sektor dokáže dosahovať lepšie výsledky ako verejné inštitúcie aj v oblasti vlastných mien. Darí sa mu to vo väčšine existujúcich oblastí, tak prečo by nemohol uspieť tu?

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Čokoľvek, čo môže byť vo finančnom svete regulované, tiež regulované bude. Zvyknite si na to! To sa stane aj digitálnym menám. Avšak regulácia zároveň môže byť kľúčom k ich reálnemu prijímaniu a úspechu, a preto by nemala byť videná len ako negatívna.

Bitcoin je stále len veľmi malou súčasťou ekonomického systému a nebude v dohľadnej dobe predstavovať vážnu hrozbu pre zavedenejšie modely. Pokiaľ sa ňou ale raz stane a prekoná regulačné ťažkosti, bude všeobecne prijatý.

Bitcoin stále viac užívajú ľudia pracujúci v cudzine k prevodu peňazí do svojej domoviny, a preto začína slúžiť naozajstným účelom, nielen ideologickým, čo je sľubné.

Extrémna volatilita a nepriehľadná vlastnícka štruktúra rozhodne pre všetkých užívateľov Bitcoinu predstavuje riziko. A ja verím, že sa časom budú vyvíjať nové a lepšie modely. Málokedy sa prvý produkt v odbore stane dominujúcim víťazom a vzhľadom k vyššie uvedeným nedostatkom verím, že sa dá na poli digitálnych mien ešte mnohé zlepšovať.

Na svete je známych minimálne 80 podobných iniciatív. Samozrejme, že väčšina z nich neuspeje. Ale len ja osobne viem o dvoch projektoch vo vývojovej fáze, ktoré sú podľa môjho názoru lepšie konštruované a budú schopné byť rýchlo distribuované, čím sa stanú skutočnou konkurenciou Bitcoinu. Akonáhle budú spustené, sľubujem, že tentoraz budem menej obozretný. Tiež čitatelia tohto blogu sa o nich dozvedia v ranej fáze, takže sledujte moje príspevky!

Saxo Bank aktuálne obchodovanie s Bitcoinom neponúka, a to kvôli vyššie vyjadreným obavám. Situáciu na poli digitálnych mien však priebežne sledujeme, takže je možné, že svoj názor v budúcnosti prehodnotíme.

Komentár pripravil Lars Christensen, spoluzakladateľ a riaditeľ Saxo Bank.

O red

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices