ivo strejcek
Ivo Strejček, europoslanec. PHOTO: © European Union, 2014

Europoslanec Strejček: Česi majú viac geografického luxusu v Európe než Slováci

ivo strejcek
Ivo Strejček, europoslanec. PHOTO: © European Union, 2014

Čo dať skôr a čoho viac do životopisu českého europoslanca  PaedDr. Ivo Strejčka, rodáka z Moravy? Že vzdelaním je učiteľom angličtiny a prekladateľom, že v rokoch 1996 -1997 bol hovorcom predsedu vlády Václava Klausa, ba i celej českej vlády, že po tejto na stresy vypätej a nie jednoduchej pozícii byť jazykom štátu nastala chvíľa oddychu v Žďári nad Sázavou čoby poslanec a člen jeho metskej rady, aby sa napokon vzdialil stovky kilometrov a zasadol do kresla Európskeho parlamentu v Bruseli a Štrasburgu…

… čo nám ešte chýba do vášho profesionálno-politického profilu?

– Napríklad čas, a ním je moje druhé volebné obdobie ako desiaty  rok poslancovania v „europarlamente.“ Pôsobím v Hospodárskom a menovom výbore, v agende mám zväčša daňovú problematiku, najmä nepriame dane. Tým je tiež povedané, že som v úzkom vzťahu s eurom. S problematikou jednotnej meny eurozóny a jej – problémami. A tých nie je v ostatnom čase málo…

Máme za sebou dvadsať rokov od rozdelenia spoločného štátu Čechov a Slovákov.  Čo nás dovtedy spájalo i oddeľovalo vnímame rôzne, ako sa však vyjadrujú nielen politici ale najmä občania oboch samostatných republík, terajšie vzájomné vzťahy sú na takej pozitívnej a prajnej úrovni, ako doteraz neboli. Tomu sa zvykne hovoriť, že aj v dobrom partnerstve treba od seba načas odísť, aby sa napokon tí dvaja predsa osudovo našli.  Kam mierim? Sú nejaké rozdiely medzi českými a slovenskými europoslancami pri obhajobe záujmov svojich krajín v mnohonárodnom Európskom parlamente? Drukujete si navzájom?

– Ak aj sú isté rozdiely, tak určite menšie než si aj my sami myslíme. Je to dané dlhoročným spolužitím vo veľmi podobnom priestore. Sme si blízki mentálne, hodnotovo, eticky, záujmovo. Svedčia o tom i moje skúsenosti, že ak potrebujem podporu pre svoje návrhy, iniciatívy, mám vždy istotu, že ju získam u slovenských europoslancov. Máme mnohé spoločné témy, problémy, videnia i hľadanie riešení. No predsa nachádzam rozdiel. Je ním euro. Vy ho máte, my nie. Ste súčasťou eurozóny, preto problémy s euromenou viac prežívate, viac sa o ňu zaujímate. Pochopiteľne, že Slováci aj preto inak vnímajú konštrukciu Bankovej únie.

Prečo Česko nie je euru priaznivo naklonené tak ako Slovensko?

– Tých preto je viac, začnem iným vývojom, udalosťami a pozíciou jednej i druhej krajiny v Európe a pred ich vstupom do EÚ, čo je všeobecne známe. Budem však už pokračovať svojským pohľadom.  Ten mi dáva geografická poloha. Rozumiem snahám Slovákov mať euro, sú to totiž snahy byť viac pripútaný k západoeurópskemu priestoru. Slovensko už je dosť ďaleko na východe, je časťou východnej hranice EÚ. A mne sa zdá, ako keby ste sa aj trochu obávali tej blízkosti „východu“ vzhľadom na doterajšie historické skúsenosti s ním. Česi majú viac geografického luxusu, pohody z istoty stredoeurópskeho priestoru, že ich krajina je obklopená horami a ten „iný“ svet až tak mnoho na nich a s nimi nezmôže. Že si môžu dovoliť byť viac individuálni, svojskejší, vlastnejší. Viac sa cítia vo vnútri Európy. Tento geografický rozdiel a jeho odraz vo vedomí ľudí vidím ďaleko viac než  volanie ekonomické či pre Slovákov emancipačné. Byť členom západoeurópskeho priestoru im dáva práve eurozóna a jej euro.

Máme pred sebou ďalšie voľby do EP, na Slovensku s doterajšou mizernou účasťou voličov na nich. Pred ôsmimi  rokmi necelých 17 percent, pred štyrmi rokmi ako-tak 19 percent. Ako to je a bude u vás?  

– Pokiaľ ide o minulosť, sme na tom podobne, ale podobne je to v celej Európe. Je zbytočné sa trýzniť týmto poznaním. Čím vzdialenejšia je politika od občana, a tá európska v europarlamente je vskutku kilometrami ďaleko, čím menej ju môže občan kontrolovať a ovplyvňovať, o to menej ho zaujíma. Viac sa predsa zaujíma o to, čo sa deje v jeho meste, obci, kde sa dnes prijme nejaké rozhodnutie a on ho na druhý deň pocíti. Preto mu viac záleží na tom, kto ho v obecnom či mestskom zastupiteľstve ako poslanec zastupuje, kto zaň čo hovorí, čo preň robí. I keď je to mylná úvaha, lebo to, o čom sa rozhoduje v Európskom parlamente, to neraz, ba či až často priamo ovplyvňuje parlamenty členských krajín, a tie zasa ovplyvňujú krajské, miestne, mestské zastupiteľstvá. Je to kruh, v ktorom je Brusel či Štrasburg až priveľmi blízko ku každej obci, každému mestu, lebo v nich začína prvý krok legislatívy i konkrétnej finančnej pomoci. Predsa – eurofondy. Škoda, že práve tieto súvislosti sú mimo záujmu médií.

Viac..  Europoslanec Eugen Jurzyca: Banky čaká zmena, budú zavádzať okamžité platby

Čo bolo v doterajšej parlamentnej histórii českých europoslancov to najzásadnejšie, o čom rozhodovali? 

– Nedovolím si hovoriť za iných, budem za seba. Považujem za nedotknuteľné právo občanov každej krajiny určovať si vlastné dane, ako sa bude výnos z nich rozdeľovať. Nie je až tak dôležité aká je daň vysoká nominálne, aká je daňová sadzba. Občan sa vie zmieriť s tým, že nie je preňho najvýhodnejšia, ale nevie sa zmieriť s tým, ako sa s výnosmi nakladá. Keď sa plytvá či dokonca preukázateľne podvádza pri ich prerozdeľovaní. Vždy som sa zasadzoval za to, aby jednotlivé členské krajiny EÚ rozhodovali o svojich dania a svojich vlastných politikách – sociálnej, hospodárskej, menovej. A pokiaľ majú vlastnú menu, čo sa už Slovákov netýka, rozhodovali prostredníctvom svojich vlastných volených zástupcov kde inde – ako doma. .

Politik, občan, manžel, otec – to poďme už do súkromia. Kto drží  vašu rodinu pohromade?   

–  Anjelom je moja manželka. Máme dve deti, 23-ročného syna a 19-ročnú dcéru. Sme radi, keď sme spolu. Vlastne vtedy si uvedomujeme skutočnú hodnotu času a jeho premien.

Obligátne na záver: Pôjdete aj do tretieho volebného obdobia europoslanca?       

– Aktuálna otázka. Už som oznámil členom ODS v mojom regióne, že sa nebudem uchádzať o mandát poslanca EP. Realisticky zhodnocujem čo chcem a čo môžem. ODS ako politická strana, ktorej som členom, nie je v dobrej kondícii. Musíme sa postaviť ma nohy a uvidíme, či sa nám to podarí. Slovensko je predobrazom toho, keď niektoré, ešte donedávna silné politické strany, majú dnes  nulovú politickú podporu. Čiže stať sa môže kadečo. Na druhej strane sa ako človek nebránim prejsť do inej ľudskej činnosti, z profesionálnej politiky sa vrátiť do občianskej profesie. Že život nie je len akvárium veľkých rozhodovaní, veľkých sál, ale, že je aj iný život, obyčajný, kde sa koruny či eurá nedávajú pravidelne a automaticky za funkciu, ale že euro, korunu treba každodenne zarobiť. To nie je z núdze cnosť. Z politiky neodchádzam, ale ani nejdem do žiadnej politickej funkcie. Mám dostatok ponúk prednášať na špičkových českých univerzitách, chcem sa venovať lektorskej a prednáškovej činnosti.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec z Českej republiky Ivo Strejček.

 

O ppr

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices