Sezónni robotníci si v EÚ často veľa nezarobia. Stávajú sa obeťami vykorisťovateľov

sezónni robotníci
PHOTO: Flickr.

Prichádzajú do krajín Európskej únie s vidinou, že sa budú mať lepšie. Že im vyspelý svet dá prácu, pri ktorej sa síce neraz nadrú, ale zarobia si, aby mohli doma žiť lepšie. Príbehy ľudí, ktorí hľadajú šťastie v cudzine, sa však často končia smutne. V Grécku, Španielsku, či Taliansku odhalili vykorisťovanie sezónnych robotníkov. O nič lepšie ale na tom nebývajú ani tí v Škótsku.

„Skutočná cena za lacnými výrobkami, ktoré spotrebitelia vyhľadávajú, či už ide o zeleninu, ovocie, ryby, alebo mäso, môže byť vykorisťovanie a trápenie. Celá populácia by si mala uvedomiť, že za nízkou cenou tovarov, ktoré nakupujú v supermarketoch, môže byť smutný ľudský príbeh,“ hovorí Ron Falconer, ktorý sa ako sociálny pracovník stretol v Škótsku s mnohými príšernými prípadmi.  Potvrdzuje, že sezónni robotníci sú veľmi často vykorisťovaní – napríklad tí, ktorí pracujú v poľnohospodárstve, zbierajú jahody… Spomína si najmä na príbeh mladej Východoeurópanky.  „Ukázala nám výplatnú pásku a podľa nej svojmu zamestnávateľovi ešte dlhovala viac ako 4 libry. Z platu jej strhli toľko zrážok, že v podstate nezarobila vôbec nič.“

Napriek všetkému nemajú zamestnávatelia o robotníkov z tretích krajín núdzu. Prichádzajú každoročne spolu so začiatkom sezóny. Svoj čas v cudzine trávia zavretí v továrňach alebo v oceľových unimobunkách, či iných biednych ubytovaniach. Keď sa sezóna končí, hľadajú ďalej, v inej krajine. Domov sa ale nevracajú bohatí. Často zostanú úplne ošklbaní, ba dokonca zadĺžení. Ak sa vôbec vrátia. Neraz zostanú v krajine pre vykorisťovanie uväznení.

Samozrejme, ozvať sa boja. A tak pretrpia aj to, že im zamestnávateľ z platu strhne poplatok za ubytovanie, za elektrinu, jedlo, dokonca vodu… Medzinárodná organizácia práce pritom takéto praktiky definuje ako nútenú prácu. V horšej pozícii bývajú voči takýmto zamestnávateľom vždy ženy. Keď už nezvládajú platiť všetky nezmyselné poplatky, často im naznačia, že existuje ešte jedna možnosť. Končia tak v pasci obchodu s bielym mäsom.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Ročne príde do EÚ asi 100 tisíc sezónnych robotníkov z tretích krajín. A Európa ich potrebuje. Podľa nektorých poslancov je ich zapojenie sa vo viacerých sektoroch priam nutné. Môžu tiež zaplniť pracovné miesta, ktoré nemožno obsadiť občanmi Únie. Samozrejme však za férových podmienok. Mali by poznať svoje práva, čo by zobralo vietor z plachiet neserióznym zamestnávateľom.

Preto sa chystá nová smernica o sezónnych robotníkoch. Má zaručiť istý plat za istú prácu a zaviesť minimálne štandardy pre robotníkov. Zavádza aj tresty pre neférových zamestnávateľov – poväčšine finančné.

V nasledujúcej reportáži sa o tejto téme dozviete viac a môžete sa aj pozrieť na to, v akých podmienkach žili napríklad sezónni robotníci v Španielsku: 

O nin

Odporúčame pozrieť

Trump

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; …

Consent choices