Dovolenkári v EÚ pozor! V týchto prípadoch vám môžu cestovky zvýšiť cenu pobytu aj po podpise zmluvy

cestovka
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Po výhodných last-minute pobytoch siahol už nejeden z nás. Zájazdy na poslednú chvíľu sľubujú oddych v lukratívnej destinácii za nízky peniaz, ale nemali by ste vždy veriť tomu, čo vidíte. Dovolenka totiž nemusí vždy dopadnúť podľa vašich predstáv a počas vášho sladkého ničnerobenia v prímorskom letovisku sa môže stať naozaj všeličo. Aj ďaleko od domova by ste však mali poznať svoje práva.

Aspoň tak tvrdia europoslanci, ktorí sa v Parlamente zamerali práve na ochranu spotrebiteľa. „Cestovky“ totiž často nerešpektujú európske pravidlá a svoje podmienky menia takpovediac za behu. Problematický je najmä on-line predaj niektorých služieb, kedy nie je jasné, čo konkrétne balíčky zahŕňajú. Jasnú podobu im dá už čoskoro nová smernica a vy si pri rezervácii môžete vyskladať svoju vysnívanú kombináciu. Na výber máte z bohatej ponuky hotelov a leteniek, tí náročnejší si v jednom kroku môžu prenajať i auto.

V prípade neférového zdražovania zo strany agentúr je zákon na strane zákazníka. Cena pobytu sa po uzatvorení zmluvy môže zvýšiť len vtedy, ak išli hore náklady na pohonné hmoty či letiskové poplatky. Ani tu však nie je klient odstavený na vedľajšiu koľaj. Ak sa konečná suma zvýši o 8 percent, spotrebiteľ má možnosť dostať inú ponuku vo svojej hodnote alebo peniaze späť.

Krušné chvíle prežívajú niektorí cestujúci potom, ako sa vyberú za dobrodružstvom do inej krajiny. Postrachom sú najmä stratené doklady alebo prípady, kedy vás zradí vaše zdravie. Aj tu by však mal platiť princíp solidarity, hoci cestovná kancelária za vašu zlomenú ruku nemôže. Pomoc organizátora zahŕňa informácie o zdravotných službách, konzulárnu pomoc a ak je to nevyhnutné, aj alternatívne cestovné opatrenia. Pri nepredvídateľných okolnostiach, ktoré vám znemožňujú návrat domov, žiadajte usporiadateľa o bezplatné ubytovanie na podobnej úrovni. Rovnako majte na pamäti, že čas odletu nesmie bez ohlásenia meniť.

 

O ruz

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices