Štefanec porazil Kukana. Stal sa lídrom SDKÚ-DS v eurovoľbách

štefanec kukan
Ivan Štefanec (vľavo), Eduard Kukan (vpravo).
PHOTO: Flickr/redakcia.

V primárnych voľbách, kde sa rozhodovalo o tom, kto povedie kandidátku do Európskeho parlamentu, porazil Ivan Štefanec svojho súpera Eduarda Kukana. Inštitút primárnych volieb má SDKÚ-DS ako jediná strana na Slovensku. Spomedzi všetkých jej členov, ktorých je približne 4800 sa asi polovica z nich dostavila k volebných urnám vo svojom kraji.

„Môžeme hovoriť o 52% účasti, s čím sme spokojní,“ povedala Jana Zvončeková, hovrkyňa SDKÚ-DS. Členovia strany volili včera od 12:00 do 16:00, otvorených bolo 230 volebných miestností. Štefanec porazil Kukana v pomere hlasov 1100 k 800. Víťaza eurokandidátky navrhlo prezídium strany, ale aj bratislavské a košické predsedníctvo, Kukana navrhlo prešovské.

Kukan chce ostať v hre

„Porazený“ Kukan sa však nevzdáva a o miesto do Európskeho parlamentu chce ešte zabojovať. „Blahoželám Ivanovi Štefancovi k víťazstvu, ktoré dosiahol. Mám tiež chuť pokračovať ďalej, aby SDKÚ- DS dosiahla čo najlepší volebný výsledok a aby som sa aj ja dostal do Európskeho parlamentu,“ povedal Kukan pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk krátko po vyhlásení výsledkov primáriek.

Víťaz Štefanec sa členom poďakoval za dôveru, čo považuje za záväzok, aby potiahol SDKÚ-DS do volieb do Európskeho parlamentu. „Chcem prispieť k tomu, aby SDKÚ-DS bola aj naďalej proeurópskou stranou, ale s jasnou ochranou slovenských záujmov. Tak ako som v parlamente pracoval 8 rokov a ako jediný som presadil odôvodnené stanoviská k európskym smerniciam, by som chcel v tejto činnosti pokračovať ďalej. Za cieľ si dávam zlepšiť životné podmienky pre našich občanov v spoločnom európskom dome“, povedal Štefanec pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk.

Viac..  Európski liberáli a centristi idú do eurovolieb s trojlístkom lídrov

Mená dvoch kandidátov sú tak už známe. Primárky na zvyšných kandidátov sa uskutočnia najneskôr do polovice marca.

SDKÚ-DS dosiahla volebný zisk v posledných voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2009 16,98 percenta, za čo jej prislúchali dva mandáty. Obsadili ich Eduard Kukan a Peter Šťastný. Bývalý hokejista kandidovať v týchto voľbách neplánuje.

O red

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices