Švajčiari v referende odsúhlasili kvóty na imigrantov z EÚ. Zvyšok Európy je v šoku

švajčiarsko
PHOTO: Ilustračné Flickr/redakcia.

Niekedy americký politik pozabudne, že aj on môže byť odpočúvaný. Americká diplomatka pre európske záležitosti Victoria Nuland počas telefonátu s americkým veľvyslancom na Ukrajine tak nechtiac povedala to, čo si myslí a jej „Fuck the EU!“ si našlo cestu na titulky.

Niečo podobné si kolektívne povedali aj Švajčiari a v referende odsúhlasili kvóty na imigrantov z EÚ. My východniari sme na podobné vecí zvyknutí, veď aj EÚ trvalo niekoľko rokov, kým nám láskavo dovolili sa po nej motať. No západné štáty sú z toho v miernom šoku. Ešte včera viaceré dumali nad tým, ako opätovne obmedziť pohyb Rumunov či Bulharov, a dnes ich samých Švajčiari obmedzili. Barroso na to reagoval povýšeneckým „Švajčiarsko potrebuje EÚ viac ako EÚ potrebuje Švajčiarsko!“ a EÚ ako odpoveď stopla jednania o cezhraničnom obchode s elektrinou. Tým potrestala Švajčiarov a zároveň aj samú seba, keďže obchod je z definície výhodný pre obe strany. No aj Švajčiari zavarili sami sebe. Podnikatelia už teraz hlásia nedostatok kvalifikovaných pracovníkov. A švajčiarska futbalová reprezentácia by bez imigrantov vyzerala ako na obrázku.

Nemecký súd označil program nákupu štátnych dlhopisov ECB za „asi“ nelegálny

Rozhodoval aj nemecký súd. Alebo skôr nerozhodoval – program nákupu štátnych dlhopisov Európskou centrálnou bankou (OMT) označil za „asi“ nelegálny. Ale teoreticky možno aj nie. Rozhodnúť má vraj Európsky súdny dvor, ktorého rozhodnutie asi nebude ťažké uhádnuť. Nemeckí sudcovia môžu pokojne spávať – povedali, čo chceli (že ECB nemá mandát monetizovať dlh členských štátov), nikoho ale neurazili a zároveň zodpovednosť prehodili inam.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Odvahu na silné slová našla aj šéfka novovytvoreného jednotného bankového dohľadu Danièle Nouy. „Musíme sa pripraviť na to, že niektoré banky nemajú budúcnosť…a nechať ich zaniknúť.“Poznamenala aj, že štátne dlhopisy nie sú bez rizika. Medzitým sa európske banky pred stres testom zbavujú zlých aktív a navyšujú kapitál.

Jeden z aktuálnych adeptov na bankový aj štátny bankrot – Slovinsko – si zase raz na čas vydýchlo. Požičalo si 3,5 miliardy dolárov pomocou dlhodobých dlhopisov a za nižší úrok, ako minulý rok. Prísľub ECB kupovať dlhopisy nepustí.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices