Belgický parlament
Belgický parlament, Brusel. PHOTO: redakcia/red.

Europoslankyňa Záborská verí, že belgický kráľ zákon o detskej eutanázii nepodpíše

Belgický parlament
Belgický parlament, Brusel.
PHOTO: redakcia/red.

Brusel – Belgický parlament prijal veľkou väčšinou prelomový zákon o eutanázii. Tá bude v krajine umožnená aj smrteľne chorým deťom, ktoré trpia neznesiteľnými bolesťami. Žiadosť budú musieť schváliť lekári aj rodičia trpiaceho dieťaťa.

„Na Slovensku aj v celej Európskej únii zákony neumožňujú deťom a dospievajúcim robiť mnohé dôležité rozhodnutia – deti si nemôžu založiť účet v banke, zobrať pôžičku, nemôžu riadiť auto, ani dať súhlas k operačnému zákroku. Podľa belgických zákonodarcov sú však zároveň tieto deti schopné samé rozhodnúť o tom, že ich má niekto usmrtiť. To nie je len morálne nesprávne, ale aj nelogické,“ vyhlásila  europoslankyňa Anna Záborská v reakcii na prijatie zákona umožňujúceho eutanáziu detí v Belgicku.

Slovenská europoslankyňa v tejto súvislosti upozornila aj na odborné štúdie, podľa ktorých sú zákonné poistky proti zneužívaniu eutanázie neúčinné. „V mnohých prípadoch boli pacienti usmrtení bez toho, aby písomne potvrdili svoje želanie. Rozhodli za nich lekári. Nedodržiava sa oznamovacia povinnosť, smrtiacu látku často v rozpore so zákonom podávajú zdravotné sestry namiesto lekárov. Zároveň sa zvyšuje tolerancia spoločnosti voči týmto javom, čoho dôkazom je, že napríklad v Belgicku nebol za porušenie zákona od jeho schválenia v roku 2002 nikto stíhaný,“ zdôraznila Anna Záborská.

Viac..  Jozef Mihál podrobne o norme Euro 7: Čo to bude znamenať pre automobilky a pre ľudí

Belgický zákon o eutanázii pre deti odsúdilo vo svojom vyhlásení aj Parlamentné zhromaždenie Rady Európy. V ňom sa uvádza, že tento zákon mylne predpokladá, že deti sú schopné dať informovaný súhlas na eutanáziu a pochopiť komplexné dôsledky takéhoto rozhodnutia. Uznesenie tiež upozorňuje, že zákon spochybňuje samotné základy civilizovanej spoločnosti.

O red

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices