Najväčšími romantikmi v Európe sú Dáni! My sme v druhej polovici rebríčka, Maďari na konci

Pre vyše polovicu Slovákov je najväčším šťastím v živote zdravie. Desatina z nás dáva ale prednosť láske.

Pred pár dňami sme oslávili sviatok zaľúbených, teda sviatok Svätého Valentína. Pre mnohých je tento deň len komerčným sviatkom, ktorý si nezaslúži prílišnú pozornosť. Pre iných je to ale príležitosť urobiť svojej polovičke radosť aspoň nejakou drobnosťou. Väčšina z nás si však lásku váži nielen na Valentína, ale po celý rok. Potvrdil to aj prieskum Eurobarometer, podľa ktorého je láska jednou z najdôležitejších hodnôt, ktoré nás robia v živote šťastnými.

„Zdravie, peniaze a láska. Tak také je poradie najvýznamnejších životných hodnôt z pohľadu Slovákov“, hovorí Eva Sadovská, analytička Poštovej banky. Pre vyše polovicu Slovákov je najväčším šťastím v živote zdravie. Prajeme si ho navzájom pri každej narodeninovej oslave, životnom jubileu či v novoročných pozdravoch.

Láska alebo peniaze? Slováci príliš veľkými romantikmi nie sú. Aj keď rozdiel nie je výrazný, peniaze nás robia predsa len o niečo šťastnejšími ako láska. Až každý deviaty Slovák v prieskume uviedol, že šťastie v jeho živote závisí predovšetkým od peňazí. Väčší dom, nové auto či značkové oblečenie by nemali byť v našich životoch prioritou, no na druhej strane z lásky sa človek nenaje. A preto v podmienkach vysokej nezamestnanosti, ktorá našu krajinu trápi, sa niet čo čudovať, že práve peniaze sú pre mnohých tou najdôležitejšou hodnotou.

Pre desatinu Slovákov je tou najväčšou prioritou napĺňajúcou ich život šťastím, práve láska. Napriek tomu, že vďaka nej nebudeme zdravší ani bohatší, robí náš život krajším a spokojnejším. Podobne ako zvykne platiť, že pracovné problémy si často so sebou nosíme až domov, aj spokojnosť v súkromí sa zvyčajne prelieva do nášho pracovného života. V tomto prípade ale ide o pozitívny efekt, nakoľko ľudia, ktorí nie sú zaťažovaní partnerskými problémami, dokážu byť v práci produktívnejší, motivovanejší či ústretovejší voči kolegom. Nielen šťastie v súkromí, ale aj spokojnosť v práci je pre náš život dôležitá. Veď práca je hlavným faktorom, ktorý napĺňa život šťastím, pre 8 % Slovákov.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

V pomyselnom „valentínskom rebríčku“ európskych krajín si Slovensko popredné priečky nevyslúžilo. Vo väčšine krajín únie bol totiž podiel obyvateľov považujúcich lásku za to, čo si v živote najviac cenia, vyšší ako u nás. Spomedzi členov EÚ sa nám podarilo predbehnúť len osem krajín.

Najväčšími romantikmi medzi Európanmi sú Dáni. Láska je tou najdôležitejšou hodnotou v živote až pre viac než tretinu z nich. Dánsko je dokonca jedinou krajinou únie, v ktorej sa láska umiestnila na čele rebríčka hodnôt, ktoré robia ľudí šťastnými. Vo všetkých ostatných európskych ekonomikách vrátane Slovenska tento súboj vyhralo zdravie. Lásku označila za hlavný zdroj šťastia v ľudskom živote aj viac než pätina Švédov a Holanďanov.

Posledné miesto v európskom rebríčku sa ušlo susednému Maďarsku, kde je láska prioritou číslo jeden len pre 4 % obyvateľov. Najviac hlasov dali Maďari zdraviu, ale až pre zhruba každého šiesteho z nich je najvýznamnejšou hodnotu práca nasledovaná peniazmi. Podobne sú na tom aj obyvatelia Bulharska a Rumunska, kde je láska najdôležitejšou hodnotou len pre 5 % resp. 6 % ľudí.

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices