Severné Kosovo čaká rok vo volebnom vákuu

kosovo
Kosovo. PHOTO: Flickr.

Pred prvým výročím podpísania Bruselskej dohody sa zdá, že dialóg medzi Belehradom a Prištinou nevykročil smerom k novej rovnováhe. Nová štúdia štvorice popredných analytikov zo Srbska, Kosova a krajín Vyšehradskej štvorky tvrdí, že vyhliadky na rok 2014 zostávajú pochmúrne v kontexte blížiacich sa volieb v Srbsku, Kosove a Európskej únii.

Štúdia nazvaná Integration or Isolation? Northern Kosovo in 2014 Electoral Limbo (Medzi integráciou a izoláciou) sa zameriava na najnovší vývoj v súvislosti s pôsobením Združenia srbských samospráv v Kosove, čo bola kľúčová téma v rámci dialógu v roku 2013.

Na druhej strane, takmer rok po podpise Bruselskej dohody (19. apríla) zostáva Severné Kosovo v pokračujúcom tranzitívnom vákuu, v ktorom dochádza k pôsobeniu rôznych ťahov a tlakov z viacerých strán s dopadom tak na politickú ako aj bezpečnostnú situáciu. Po ďalšom kole dialógu premiérov Srbska a Kosova (12. februára) a s blížiacimi sa voľbami v Srbsku (16. marca) sa nedá očakávať výrazný posun vpred. Je nepravdepodobné, aby sa odchádzajúcim premiérom (Ivica Dačić a Hashim Thaçi) ešte podarilo dosiahnuť ďalšiu významnú dohodu v otázke nového štatútu Združenia srbských samospráv.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Najnovšia štúdia je výsledkom výskumného projektu a spolupráce analytikov bratislavského think-tanku Centrum pre stredoeurópsku politiku, belehradského Centra pre Bezpečnostnú politiku, kosovského Inštitútu pre demokratický rozvoj, a poľského Inštitútu pre medzinárodné záležitosti.

Autori štúdie, Leon Malazogu, Milan Nič, Filip Ejdus a Tomasz Zornaczuk, taktiež varujú pred rizikovými faktormi a navrhujú niekoľko spôsobov ako znížiť potenciál pre nový etnický konflikt, a vyzývajú na permanentný politický dialóg medzi Prištinou a Srbmi zo severného Kosova. Štúdia je druhou v rade publikácií projektu „Vyšehradská podpora pre dialóg medzi Srbskom a Kosovom“, ktorý má podporu Medzinárodného vyšehradského fondu.

O red

Odporúčame pozrieť

Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Nový írsky premiér Simon Harris plánuje svoj prvý summit EÚ v Bruseli využiť na to, …

Consent choices