Euro atakuje hladinu 1,3700 EURUSD

euro
PHOTO: Flickr.

Obchodovanie na menovom páre EURUSD bolo minulý pondelok relatívne pokojné, keď sa euru nepodarilo prelomiť úroveň 1,3655 EURUSD a naopak, po dotyku s touto hladinou sa odrazilo nadol. Utorok bol na makroekonomické zverejnenia chudobný, a tak jednou z mála udalostí, ktoré dokázali rozvíriť inak pokojnú hladinu trhových vôd, bolo prvé verejné vystúpenie novej guvernérky amerického Fed-u, Janet Yellenovej.

„V podstate celé dopoludnie sa euro voči doláru obchodovalo v rozpätí 1,3660 EURUSD až 1,3680 EURUSD“, hovorí Eva Sadovská, analytička Poštovej banky. Na tieto úrovne sa euro dostalo v noci na utorok vďaka lepším dátam z Ázie, ktoré prispeli k risk-on nálade. Zverejnenie textu Yellenovej prejavu však malo za následok zvýšenú volatilitu. Euro najskôr voči doláru oslabilo pod úroveň 1,3630 EURUSD, potom sa odrazilo nahor na úroveň 1,3680 EURUSD, aby napokon pokleslo na zatváraciu úroveň 1,3640 EURUSD.

Celé stredajšie dopoludnie sa euro voči doláru obchodovalo v úzkom pásme v okolí úrovne 1,3640 EURUSD. Popoludní sa ale mikrofónu chopil francúzsky zástupca vo Výkonnej rade ECB Coeure a zrazil euro nadol. Coeure povedal, že ECB seriózne zvažuje zníženie depozitnej sadzby do negatívneho teritória a euro sa razom porúčalo až na úroveň 1,3565 EURUSD, čo je jeho najnižšia úroveň od zasadnutia ECB z predminulého týždňa. Vo štvrtok ECB zverejnila svoj pravidelný report obsahujúci očakávanie, že cenový rast v eurozóne môže zotrvať pod inflačným cieľom až do konca roka 2016. Euro však na tieto správy prekvapivo nezareagovalo poklesom, ale rastom.

Viac..  EK schválila 125 miliónov eur na výstavbu diaľnice D1 na úseku Hubová – Ivachnová

Počas svojej púte nahor prerazilo hneď niekoľko malých technických rezistencií a otestovalo úroveň 1,3680 EURUSD, ktorá je preň najvyššia od konca januára. Euru pomohli udržať sa vyššie aj horšie dáta spoza Atlantiku v podobe klesajúcich maloobchodných tržieb v USA. V piatok sa euro udržalo v okolí hladiny 1,3700 EURUSD aj vďaka lepším než očakávaným výsledkom HDP eurozóny v poslednom štvrťroku 2013. Za celý týždeň tak spoločná mena eurozóny voči doláru posilnila o 0,4 %.

Kurzy mien nášho regiónu sa minulý týždeň vyvíjali zmiešane. Poľský zlotý si pripísal posilnenie o 0,8 % a v piatok sa voči euru obchodoval na úrovni 4,1440 EURPLN. Posilnenie voči euru si minulý týždeň zaknihovala i česká koruna, ktorá získala pol percenta a dostala sa na úroveň 27,400 EURCZK. Jedine maďarský forint sa minulý týždeň vymykal z trendu a voči euru oslabil o – 0,3 % na 308,70 EURHUF, keďže tohtotýždňové zasadnutie maďarskej centrálnej banky môže priniesť ďalšie zníženie úrokových sadzieb, a teda aj ďalšie oslabenie forintu.

O red

Odporúčame pozrieť

E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Žurnalistiku a slobodné médiá budeme po súčasnom „informačnom zmätku“ opäť vnímať ako kľúčový prvok verejnej …

Consent choices