Podnikatelia v EÚ, požičali ste niekomu „na sekeru“? Zmrazte mu účet, kým nie je neskoro

biznis
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Podnikanie nie je vždy o férovosti a vopred určených pravidlách. Firmy, ale i bežní občania totiž často čelia dlžníkom, od ktorých musia neraz vymáhať nemalé finančné čiastky. Ťahanice po súdoch však nie sú príjemnou záležitosťou pre žiadnu zo zúčastnených strán. Bodku za týmto nečestným správaním sa rozhodli urobiť podnikatelia, ktorým sa po dohode s Radou podarilo nemožné. Európsky príkaz na zablokovanie účtu by mal byť rýchlejší a lacnejší ako zásah štátu, ale o túto smernicu sa môžete oprieť iba v cezhraničných prípadoch.

Ak už ako veriteľ pomaly prestávate dúfať, že svoje peniaze ešte niekedy uvidíte, nehádže flintu do žita. Vďaka novému nariadeniu máte možnosť vziať zákon do vlastných rúk a človeku, ktorý má u vás požičané „na sekeru“, môžete situáciu poriadne skomplikovať. Znemožnením prístupu na jeho konto ho totiž odstavíte od jeho zdrojov, aj keď sa bude nachádzať mimo domova v inej členskej krajine. Postačí vám k tomu príkaz z banky, ktorý vás k tomuto kroku oprávňuje.

Nové pravidlá, ktoré pripravuje Európsky parlament, budú fungovať na princípe „momentu prekvapenia“ a k zablokovaniu účtu dôjde bez akéhokoľvek varovania. Len týmto spôsobom sa totiž zabráni prípadnému pohybu finančných prostriedkov, čím by sa dlžník mohol vyhnúť platbe. Ak máte podozrenie, že podnik nemal na vymáhanie žiadne právo, pohľadávku dodatočne prešetrí súd.

Viac..  Jozef Mihál: Novela o energetickej hospodárnosti budov bude mať veľký význam aj pre Slovákov

V Parlamente predpokladajú, že tento postup pomôže znížiť poplatky za advokáta, čo výrazne odbremení i vnútroštátnu jurisdikciu. Rovnako by mal podnikateľom ušetriť náklady za tlmočenie do cudzieho jazyka, keďže štandardizovaný formulár na zmrazenie účtu nájdete vo všetkých štátoch Európskej únie. Podľa Komisie budú spoločnosti vďaka novej legislatíve bohatšie až o 600 miliónov eur ročne.

O ruz

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices