Podpora vstupu Moldavska do EÚ klesá

moldavsko
PHOTO: Flickr.

Kým Asociačnú dohodu s EÚ podporuje 44 percent ľudí, Eurázijská colná únia (ECU), ktorú iniciovala Ruská federácia, má podporu 40 percent Moldavcov.

Vyplynulo to z prieskumu, ktorý zorganizovali Slovenská atlantická komisia (SAC) a Inštitút pre stredoeurópsku politiku (CEPI) s podporou Centra pre nezávislú žurnalistiku a pod záštitou veľvyslanectva Slovenskej republiky v Kišiňove. Cieľom prieskumu bolo pomôcť zlepšiť komunikačnú stratégiu EÚ v Moldavsku.

„Ako náš prieskum ukázal, členstvo v Európskej únii zostáva pre Moldavcov atraktívnou možnosťou, ešte stále však pre nich nepredstavuje jednoznačnú voľbu,“ hovorí Michal Skala, expert na Moldavsko zo Slovenskej atlantickej komisie (SAC).

Podľa analytika Inštitútu pre stredoeurópsku politiku Balázsa Jarábika existuje v prípade Moldavska na jednej strane deklarovaná politická línia európskej integrácie a rozpoltená verejnosť na strane druhej. Výsledky prieskumu verejnej mienky, ktorý bol podporený z prostriedkov slovenskej rozvojovej pomoci v Moldavsku, navyše ukazujú, že podpora vstupu do EÚ má klesajúcu tendenciu a atraktívnosť ruskej colnej únie je čoraz silnejšia.

Moldavci neveria, že Európska únia dokáže riešiť ich problém, rovnako tak, ako neveria, že to dokáže Rusko. To je ale ochotné niesť náklady,” povedal v reflexii na výsledky prieskumu počas brífingu na pôde SAC – CEPI Balász Jarábik.

Viac..  Európsky parlament vyzýva na opatrenia proti narúšaniu hodnôt EÚ v členských štátoch

Dnešný brífing v Bratislave nadviazal na minulotýždňovú verejnú diskusiu v Kišiňove, na ktorej sa okrem iných zúčastnili aj Pirkka Tapiola, šéf delegácie EÚ v Moldavsku, a Róbert Kirnág, veľvyslanec SR. Podľa Tapiolu sa dichotómia EÚ verzus ECU nanešťastie stala súčasťou vnútropolitického dialógu v Moldavsku. Je preto podľa neho dôležité, aby Európska únia v krajine účinne komunikovala hodnoty, na ktorých stojí.

O red

Odporúčame pozrieť

Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

V Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) panuje čoraz väčšia zhoda vo veci zníženia úrokových …

Consent choices