Roamingové hovory v EÚ sú pre mnohých neskutočne drahé, Brusel tlačí na zníženie cien

telefon
PHOTO: Ilustračné Flickr.

94 % Európanov, ktorí cestujú mimo svojej domovskej krajiny, obmedzí využívanie služieb ako Facebook z dôvodu poplatkov za roaming. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu vykonaného na vzorke 28 000 občanov EÚ. Európska komisia vypočítala, že telekomunikačné spoločnosti takto pre súčasné cenové stratégie prichádzajú na trhu o takmer 300 miliónov používateľov mobilných telefónov, čo má negatívny vplyv na iné odvetvia ako napríklad na tvorcov aplikácií.

Hoci používanie mobilov doma, najmä mobilných dátových služieb, výrazne narastá, príplatky za roamingové služby okrem iného spôsobujú, že 47 % by nikdy nepoužilo mobilný internet v inej krajine EÚ, iba 1 z 10 opýtaných by používal e-mail rovnakým spôsobom ako doma, viac ako štvrtina z nás si počas cestovania v EÚ jednoducho vypne mobil, milióny ľudí radšej pošlú SMS-ku, ako by mali platiť za hovor.

Ľudia, ktorí sú často na cestách si vypínajú služby dátového roamingu na svojom mobilnom telefóne skôr ako príležitostní cestujúci. Komisia sa domnieva, že je to preto, lebo pravidelní cestujúci sú lepšie informovaní o skutočných nákladoch na dátový roaming v Európe ako občasní cestujúci.

Podpredsedníčka Európskej komisie Neelie Kroesová v tejto súvislosti uviedla: „Úprimne priznávam, že ma tieto čísla zaskočili. Ukazujú nám, že musíme naše úsilie dotiahnuť do konca a zrušiť poplatky za roaming. Spotrebitelia obmedzujú používanie telefónu často až extrémnymi spôsobmi, a s tým nemôžu súhlasiť ani operátori.“

Volania v EÚ

Z prieskumu, ktorý si objednala Európska komisia, vyplýva, že 28 % respondentov, ktorí cestujú po EÚ, si pred cestou do zahraničia vypína mobilný telefón. Len 8 % cestujúcich telefonuje v zahraničí rovnakým spôsobom ako doma. 3 z 10 opýtaných svoj telefón v zahraničí nikdy nepoužijú.

SMS sú lepšie ako hovory

Na ceste do zahraničia je počet ľudí, ktorí posielajú SMS správy, o čosi väčší ako volajúcich: 2 z 10 opýtaných by posielali textové správy v zahraničí rovnakým spôsobom ako doma. Výsledky prieskumu ukazujú, že štvrtina cestujúcich nikdy neposiela SMS z inej krajiny EÚ.

V zahraničí bez mobilného internetu

Čísla v prípade využívania mobilného internetu v zahraničí sú ešte katastrofálnejšie. Z väčšiny respondentov: by 47 % nikdy nepoužilo e-mail ani sociálne médiá v inej krajine EÚ. Iba 1 z 10 by používal e-maily a iba 1 z 20 by používal sociálne médiá rovnakým spôsobom ako doma.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Okrem toho 33 % pravidelných cestujúcich si na svojom mobilnom telefóne vypne služby dátového roamingu, pričom z príležitostných cestujúcich tak urobí 16 %. Z prieskumu je zrejmé, že tento rozdiel je taký veľký preto, že pravidelní cestujúci poznajú lepšie skutočné ceny za dátový roaming v Európe ako ľudia, ktorí cestujú iba zriedka.

Na druhej strane sme vďaka existujúcim regulačným pravidlám v oblasti roamingu, ako aj nižším cenám, svedkami neuveriteľného 1500-percentného nárastu využívania služieb dátového roamingu v EÚ od roku 2008. Ak pritom vezmeme do úvahy, že rozširovanie a využívanie domácich mobilných dátových služieb vo všeobecnosti narastá, skutočnosť, že sa mnohí používatelia musia obmedzovať, poukazuje na znepokojujúci trend nevyužívania možnosti hospodárskeho rastu tak v prípade sľubne sa rozvíjajúcej oblasti aplikácií, ako aj v prípade mobilných operátorov.

Nové pravidlá

Cieľom je dosiahnuť rovnováhu medzi regulačnými pravidlami a trhovými stimulmi, ktorá podnieti mobilných operátorov rozšíriť svoje vnútroštátne sadzby/balíky tak, aby najneskôr do roku 2016 umožňovali zákazníkom v celej Únii používať telefóny a smartfóny za vnútroštátne sadzby aj na cestách kdekoľvek v Únii (podľa zásady „zvonku ako z domu“).

Na základe pravidiel prijatých v roku 2012 budú mať navyše zákazníci od júla 2014 právo vzdať sa na cestách svojho vnútroštátneho operátora a vybrať si lacnejšie roamingové služby od miestneho operátora z cieľovej krajiny, alebo od konkurenčného poskytovateľa roamingu v domovskej krajine bez toho, aby museli vymeniť SIM kartu.

Nedávne znižovanie cien

Problém s roamingom bol ešte väčší pred niekoľkými rokmi, kým EÚ nezaviedla cenové stropy v roku 2008. Odvtedy boli zákazníci svedkami 80 % zníženia maloobchodnej ceny za volania a SMS-ky, zlacnenia služieb dátového roamingu až o 91 %. Vo Francúzsku dnes môžu spotrebitelia ťažiť z celoplošného zrušenia roamingových poplatkov, čo dokazuje, že spoločnosti môžu ponúknuť balíky mobilných služieb, ktoré fungujú v celej EÚ za jednu cenu.

O red

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices