Fair play alebo diskriminácia? Europoslanci o nenominovaní Miroslava Šatana

soci2
Olympiáda v Soči. PHOTO: Flickr.

Dopadol by zápas Slovenska s USA alebo so Slovinskom inak, ak by slovenský tím na ľade podporil Miroslav Šatan? (USA vo štvrtok Slovensko porazili 7:1; sobotný zápas so Slovinskom skončil prehrou 1:3;Rusko zdolalo Slovensko 1:0 a Česko dnes vyradilo Slovensko zo ZOH 5:3).

Hokejová hystéria okolo neúčasti Miroslava Šatana na olympiáde v Soči sa dotkla nielen fanúšikov, ktorí dokonca založili Facebookovú stránku „Chceme dodatočnú nomináciu Miroslava Šatana na ZOH 2014 v Soči”, ale k téme majú čo povedať aj naši europoslanci. Niet sa čo čudovať, veď Peter Štastný sám dlhé roky reprezentoval československý a neskôr aj národný výber na majstrovstvách sveta a na dvoch olympiádach.

Špekulácie o príčinách, pre ktoré sa Miro Šatan nedostal do olympijského výberu sú rôzne: od nedoriešeného sporu s kapitánom Zdenom Chárom po tvrdom zákroku z novembra 2012 v rámci zápasu KHL medzi LEVom Praha a HC Slovanom, cez neskorý nástup výkonnosti v tejto sezóne, „vďaka“ ktorému sa Šatan podľa trénera Vůjtka nestihol „prestrieľať“ do nominácie, až po vekovú diskrimináciu, tvrdia naši europoslanci.

V čom je zakopaný pes?

Europoslankyňa Anna Záborská je toho názoru, že došlo k diskriminácií na základe veku a posilnila svoj argument odvolaním sa na európske právo. „Z vyjadrenia trénera je zrejmé, že prednosť dostali mladší, nie však nevyhnutne lepší hráči. Ak by takto postupoval ktorýkoľvek zamestnávateľ, porušil by čl. 21 Charty základných práv EÚ, ktorý zakazuje diskrimináciu na základe veku.“ Krivda obzvlášť bije do očí pri porovnaní s českým tímom, za ktorý v Soči hrá legenda českého hokeja – Jaromír Jágr, ktorý túto sobotu oslávil 42. narodeniny. Miro Šatan je od neho totiž o celé dva a pol roka mladší…

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Je jasné, že Vůjtek ani slovenský národný tím nie je „ktorýkoľvek zamestnávateľ“, dá sa ale vo veci Šatanovej nenominácii argumentovať európskym právom? Poďme sa pozrieť, čo presne hovorí spomínaný článok 21. Charty základných práv EÚ:

V bode 1. sa zakazuje „akákoľvek diskriminácia najmä z dôvodu pohlavia, rasy, farby pleti, etnického alebo sociálneho pôvodu, genetických vlastností, jazyka, náboženstva alebo viery, politického alebo iného zmýšľania, príslušnosti k národnostnej menšine, majetku, narodenia, zdravotného postihnutia, veku alebo sexuálnej orientácie.“ Zdá sa, že europoslankyňa Záborská má argument… teda aspoň dovtedy, kým sa nepozrieme na článok 51. bod 1. tej istej charty, ktorý hovorí o rozsahu pôsobnosti právneho dokumentu:

Ustanovenia tejto charty sú pri dodržaní zásady subsidiarity určené pre inštitúcie, orgány, úrady a agentúry Únie, a tiež pre členské štáty výlučne vtedy, ak vykonávajú právo Únie.“ Vykonáva slovenský olympijský hokejový tím unijné právo? Vykonáva „ktorýkoľvek zamestnávateľ“ unijné právo? Nie, nevykonáva.

Čo presne sa skrýva za absenciou Mira Šatana na olympiáde, osobné spory, výkonnosť alebo veková diskriminácia sa asi nedozvieme, v každom prípade si ale môžeme byť istí, že k porušeniu práv Mira Šatana, tak ako sú definované v Charte základných práv EÚ, nedošlo.

Komentár pripravila Daniela Chalániová, Think tank Evropské hodnoty.

O red

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices