Iniciatíva „právo na vodu“ očami europoslanca: Žiadny členský štát sa neodváži toto ignorovať!

voda
PHOTO: Flickr.

O občianskej iniciatíve „právo na vodu“, ktorá je vôbec prvou, čo sa dostala až pred Európsku komisiu, sme vás už informovali. Podľa jej organizátorov je voda verejným statkom a všetci Európania by teda k nej mali mať zaručený prístup. Túto myšlienku podporilo až 1,9 milióna Európanov vo viacerých krajinách Únie. Podarilo sa ju teda dostať až k verejnému vypočutiu.

Teraz sa ukáže, či iniciatíva aj uspeje a zmení národné vodné politiky naprieč EÚ. Organizátori sa odvolávajú medzi iným na to, že OSN ešte v roku 2010 vyhlásila vodu a hygienu za ľudské práva a že by bolo vhodné zaviesť to aj do európskej legislatívy.Toto politické vyhlásenie nie je totiž zakotvené v ústave žiadneho členského štátu EÚ. Aj na toto mohli prostredníctvom televízneho štábu iniciátori upozorniť priamo jedného z europoslancov – Matthiasa Grooteho.

Podľa politika si tento silný signál, ktorý vyslali Európania, žiadny štát nedovolí ignorovať. Ak by sa malo toto právo stať súčasťou legislatívy na celoeurópskej úrovni, musí Komisia vytvoriť záväzný návrh, začať záväzný legislatívny postup, ktorý musí prejsť Parlamentom a Radou ministrov. „Táto iniciatíva ale už dosiahla to, že vodná politika sa stala hlavným bodom programu,“ upozorňuje Groote. Nič však vraj ešte nedokáže upresniť.

Viac..  Robert Hajšel: Ďakujem, že som ako europoslanec mohol pre vás pracovať, ale kandidovať opätovne už nejdem

Boli jeho odpovede na ďalšie otázky konkrétnejšie? Pozrite si celý rozhovor:

O nin

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices