Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 7. týždňa 2014

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

CYPRUS

Trojka veriteľov v zložení zo zástupcov Európskej komisie, Európskej centrálnej banky [ECB] a Medzinárodného menového fondu [MMF] minulý týždeň ukončila svoju tretiu misiu na Cypre. Ostrov sa podľa Trojky drží záchranného programu, no výhľad do budúcnosti je neistý. Hoci Cyprus splnil fiškálne ciele pre rok 2013 so značnou rezervou, cyperský HDP zaznamená aj v roku 2014 prudký prepad [predikovaných – 5 %], čo prinesie tlak aj na verejné financie krajiny. Veľkou výzvou pre Cyprus je vysoký podiel nesplácaných úverov v bankovom sektore a podľa veriteľov je preto nevyhnutné vytvorenie rámca pre reštrukturalizáciu dlhu klientov. Potrebné je tiež normalizovať kapitálové toky a zrýchliť implementáciu štrukturálnych reforiem. Trojka v stanovisku neuviedla, či odporúča uvoľnenie ďalšej tranže pomoci v objeme 236 mil. EUR. Rozhodnúť by o tom mali na základe stanoviska Trojky predstavitelia skupiny Eurogroup, trvalého eurovalu ESM a MMF začiatkom apríla.

EUROZÓNA

Podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, sa ECB na februárovom zasadnutí k zmene nastavenia menovej politiky neodhodlala s tým, že si radšej počká na ďalšie dáta. Tými mal byť vývoj HDP eurozóny v poslednom štvrťroku 2013 a inflačný výhľad. Na základe týchto dát by sa ECB mala v marci rozhodnúť, či pristúpi k ďalšiemu uvoľneniu menovej politiky. Aké kroky by ECB mohla zvoliť, vyzradil jej predstaviteľ Coeure, keď povedal, že ECB seriózne zvažuje možnosť zníženia depozitnej sadzby do záporu. Pravidelný mesačný report ECB minulý týždeň potvrdil, že inflačné očakávania sa znižujú. Centrálni bankári z eurozóny sa už viackrát nechali počuť, že rozhodujúcim pre prípadnú ďalšiu akciu v podaní ECB nie je ani tak aktuálny inflačný vývoj, ako ten očakávaný. Podľa najnovších predikcií európskych prognostikov nedosiahne miera inflácie v eurozóne inflačný cieľ minimálne do konca roka 2016. A to by už mohlo nakopnúť centrálnu banku k akcii. Na druhej strane však eurozóna v poslednej štvrtine minulého roka šliapla na plyn a zaznamenala medziročný rast. Doping pre menový blok zo strany európskych centrálnych bankárov tak ešte nemusí byť hotovou vecou.

VEĽKÁ BRITÁNIA

Britská centrálna banka [BoE] minulý týždeň predstavila aktualizovanú podobu svojho cielenia očakávaní [tzv. forward guidance]. BoE oznámila, že bude základnú úrokovú sadzbu držať na súčasnej úrovni 0,50 % aj po tom, ako nezamestnanosť poklesne pod hranicu 7 %. Aktuálny pokles britskej nezamestnanosti na dohľad tejto úrovne v posledných týždňoch stupňoval špekulácie, že BoE bude prvou z významných centrálnych bánk, ktorá začne so zvyšovaním úrokových sadzieb. BoE zverejnila predikcie pre celú sadu ukazovateľov, ktoré mieni monitorovať. Guvernér BoE Carney upozornil, že keď aj časom k zvyšovaniu úrokových sadzieb dôjde, pôjde o postupné a limitované kroky. BoE zároveň deklaruje, že nakupovať aktíva v rámci prebiehajúceho kvantitatívneho uvoľňovania bude až do momentu, kým nepristúpi k prvému zvýšeniu úrokových sadzieb.

TALIANSKO

Tlaky na talianskej politickej scéne v závere minulého týždňa vyvrcholili rezignáciou premiéra Enrica Lettu. Novým premiérom by sa mal stať Lettov oponent Renzi, ktorý zrejme pristúpi aj k reorganizácii vlády. Taliansko tak má našliapnuté mať v priebehu dvoch rokov už štvrtú vládu. Tieto správy však Taliansku nijako zvlášť neuškodili, práve naopak, krajina sa v závere týždňa tešila z úspešného predaja dlhopisov v celkovom objeme 7,5 mld. EUR. Takmer polovicu z tejto sumy získalo Taliansko predajom trojročných dlhopisov s rekordne nízkym výnosom len 1,41 % p. a.

GRÉCKO

Miera nezamestnanosti v Grécku dosiahla v novembri 2013 astronomických 28 %. Bez práce sú v krajine sužovanej dlhovou krízou častejšie ženy, z ktorých je nezamestnaná takmer tretina. Veľkým problémom gréckej ekonomiky je aj naďalej nezamestnanosť mladých, keďže v kategórii do 24 rokov bolo v Grécku podľa najnovších štatistík bez práce až 61,4 % ľudí.

ZLATO

V cenovom raste minulý týždeň pokračovalo zlato, ktoré prelomilo hladinu 1 300 dolárov za uncu a je tak najdrahšie od začiatku novembra 2013. Od začiatku roka je žltý kov drahší už o 8 %. Po minuloročnom cenovom prepade o viac ako štvrtinu sa tak v úvode roka 2014 zlato čiastočne spamätáva, keď ťaží z problémov v rozvíjajúcich sa ekonomikách a oprašuje svoje postavenie bezpečného prístavu.

O red

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices