pack
Doris Pack, europslankyňa. PHOTO: © European Union, 2014

Doris Pack o situácii v Bosne: Túto situáciu nevieme vyriešiť zvonka

pack
Doris Pack, europslankyňa.
PHOTO: © European Union, 2014

Bosniaci, Srbi aj Chorváti – pravoslávni, rímskokatolíci aj moslimovia. Všetci sa spoločne v Bosne a Hercegovine vydali do ulíc, aby demonštrovali proti vláde, ktorej dávajú za vinu zhoršovanie sa situácie v krajine. Poslankyňa zodpovedajúca za správu o pokroku v Bosne je Doris Pack z Nemecka.

Súčasné nepokoje v Bosne ukázali, že táto veľmi rozdelená spoločnosť sa v prípade spoločnej vôle dokáže zjednotiť. Je to pre Bosnu cesta vpred, alebo skôr ohrozenie už tak slabej stability?

– Žiadna stabilita tu nie je, tieto nepokoje som očakávala už dlho. Politickí lídri nie sú ochotní nájsť kompromis, nie sú schopní vyriešiť žiadny z problémov, ktoré sú pre obyvateľov kľúčové. Dúfam, že politickí lídri, ktorí ešte neodstúpili a sú za situáciu zodpovední, začnú počúvať.

Aký vplyv má súčasná situácia na cestu Bosny do EÚ?

– Mohla by viesť k lepšej politickej situácii v krajine, pokiaľ vedúci predstavitelia urobia krok vpred a budú riešiť problémy. My len môžeme podať pomocnú ruku, ako to robíme celú dobu, a ukázať, že sa o budúcnosť krajiny budeme stále zaujímať. Silné zastúpenie EÚ a medzinárodného spoločenstva priamo na mieste by malo obyvateľov postupne presvedčiť, aby pripravovali cestu do EÚ.

Viac..  Martin Hojsík o raňajkovej smernici: Rodičia chcú vedieť, čo natierajú deťom na chlieb

Čo môžeme urobiť pre zlepšenie situácie a ako pomôcť Bosne, aby sa dostala z politicky slepej uličky?

– My na tejto scéne nepatríme medzi hráčov. Snažíme sa im ukázať, aké kroky prijať, ale koniec koncov myslím, že to dobre vedia aj sami. Je škoda, že záujmy lídrov sú odlišné od záujmov obyvateľov, ktorí chcú byť súčasťou EÚ a mať lepšiu budúcnosť.

Protestujúci vyjadrujú svoju nespokojnosť s obrovskou byrokraciou náchylnou ku korupcii. Štruktúra krajiny založená na nefunkčnej ústave, prehlbujúce sa etnické rozdelenie namiesto toho, aby ľudí zbližovali – to všetko potrebuje prepracovať.

To ale nemôžeme urobiť my zvonku. My môžeme spoločne pripraviť lepší pracovný základ, ale je nutná aj vôľa zvnútra. Kým chýba, obávam sa, že stojíme tvárou v tvár dlhodobej zložitej situácii.

O red

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann: Prijali sme legislatívu, ktorá má chrániť nezávislosť a vyváženosť médií

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices