Janukovyč sa s opozíciou dohodol, Tymošenkovú prepustia

tymoshenko
Protest proti uväzneniu Julie Tymoshenkovej na Ukrajine, Kyjev. PHOTO: Flickr.

KYJEV – Bolo to ako scény z občianskej vojny. Kyjev pred niekoľkými hodinami nepripomínal politický protest. V centre metropoly sa zišlo až 30 000 demonštrantov, ktorí zaútočili na políciu a špeciálne jednotky. Aktuálne je situácia pokojnejšia. Aj kvôli tomu, že ukrajinský parlament zakázal streľbu do ľudí.

Ukrajinský parlament v piatok odhlasoval zmenu ústavy do podoby spred roka 2004, keď mala hlava štátu menšie právomoci, ako je to dnes. Zvýšia sa tak právomoci parlamentu, ktorý bude napríklad môcť menovať kľúčových ministrov. Za zmenu v 450-člennom zhromaždení hlasovalo 386 poslancov, potrebných bolo 300 hlasov.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a lídri z opozície podpísali dohodu o ukončení politickej krízy, ktorú zjednala Európska únia. Oznámili to dnes tlačové agentúry.

Rada majdanu hlasovaním splnomocnila vodcov opozície, aby podpísali zmluvu s prezidentom Janukovyčom.Stalo sa tak po spoločných rokovaniach s ministrami zahraničia Nemecka a Poľska.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč potvrdil dohodu s opozíciou s tým, že vypíše predčasné prezidentské voľby a bude súhlasiť s návratom k zneniu ústavy z roku 2004, teda s obmedzením prezidentských právomocí. Oznámil, že chce vytvoriť koaličnú vládu národnej jednoty.

Zločiny proti ľudskosti

Počas nočného vyjednávania ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča s ministrami Európskej únie o riešení krízy na Ukrajine sa podarilo dospieť k dohode. Oznámilo to v piatok tlačové oddelenie Janukovyčovho úradu, ktorý citovala agentúra Reuters.

Takéto operácie sú podľa parlamentu v rozpore s ústavou a SBU musí svoj rozkaz na ich konanie zrušiť. Za zákon hlasovalo 236 poslancov z 238 prítomných na hlasovaní. Verchovna rada tiež ostro odsúdila použitie sily proti občanom ako aj „ďalšie zločiny proti ľudskosti“.

Poslanci vyzvali SBU a ministerstvo vnútra, aby s použitím sily proti demonštrantom okamžite prestali. Parlament tiež žiada prešetrenie všetkých doterajších úmrtí.

Viac..  Predbežná dohoda o lepšom cezhraničnom presadzovaní pravidiel bezpečnosti cestnej premávky

Zákaz nasadenia ozbrojených síl

Jednotky ministerstva vnútra sa podľa zákona musia stiahnuť a prestať blokovať cesty, mosty, námestia a ulice v Kyjeve a ďalších mestách. Ministerstvo má poslať všetky bezpečnostné sily na miesto ich trvalého nasadenia. Ministerstvo obrany má zas podľa poslancov zakázať nasadenie ozbrojených síl proti demonštrantom.

Zákon nadobudne platnosť až po jeho podpise prezidentom Viktorom Janukovyčom, čo s najväčšou pravdepodobnosťou znamená, že ide síce o dôležitý, no len symbolický krok zo strany zákonodarcov.

Stretnutie prezidenta s opozíciou

Podľa opozičných zdrojov si strety v Kyjeve od utorka vyžiadali už najmenej 128 obetí na životoch ako aj niekoľko stoviek zranených. Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva zatiaľ potvrdilo usmrtenie 67 ľudí.

Na Ukrajine pokračovalo celú noc vyjednávanie ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča s opozičnými lídrami a zahraničnými predstaviteľmi. Stretnutia boli veľmi zložité. Ráno sa tieto rozhovory prerušili a budú pokračovať v polovici dňa. V centre Kyjeva vládne väčší pokoj, v noci na piatok neboli hlásené žiadne násilnosti.

Janukovyč urobí ústupky s cieľom obnoviť mier, povedala podľa Interfaxu miestopredsedkyňa preruskej Strany regiónov a poslankyňa Anna Germanová, ktorá vyjadruje podporu prezidentovi. Ten už skôr sľúbil opozícii niektoré veci, ktoré ale potom nedodržal.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices