Gréci nie sú adeptmi na prvý, ale už tretí, a pre fajnšmekrov na štvrtý balík pomoci

grécko
PHOTO: Ilustračné Flickr/redakcia.

Gréci nie sú adeptmi na prví, ale už tretí (pre fajnšmekrov štvrtý) balík pomoci. Zatiaľ sa grécki politici tvária, že žiadnu pomoc potrebovať nebudú. Ale čakajú, že za poctivé plnenie zadaných úloh dostanú od Trojky a najmä od Nemecka nejaký „darček“. Španieli zatiaľ podobne ako ich severní susedia pripravujú balíček na oživenie ich stagnujúcej ekonomiky. Mal by obsahovať zjednodušenie daňových zákonov a zníženie niektorých marginálnych sadzieb daní.

Aj v Portugalsku prichádzajú s novými nápadmi. Podobne ako na Slovensku, aj tam má štátnu pokladnicu zachrániť bločková lotéria. Miesto sto eurových výhier či malých automobilov sa môžu obyvatelia pripraviť na 60 luxusných automobilov ročne. V roku 2013 sa vláde podarilo minúť o 5,5 % viac ako v roku 2012 a to sa do toho ešte neráta 700-miliónová časť pomoci bankám, takže dúfajú v úspech lotérie. Spokojný portugalský daňovník na obrázku.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Zbohatnú nielen Portugalci, ale my všetci. Vďaka prostitútkam a dílerom drog. Štatistické úrady totiž budú musieť začať do HDP rátať aj tieňovú ekonomiku. Na jednej strane potešia vyššie čísla, na strane druhej to pre krajiny s veľkou tieňovou ekonomikou znamená aj vyššie príspevky do rozpočtu EÚ, čo sa im zase až tak nemusí páčiť.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices