Janukovyč skončil, zosadil ho parlament

janukovyč
Viktor Janukovyč. PHOTO: Flickr.

KYJEV – Ukrajinský parlament dnes fakticky zosadil prezidenta Viktora Janukovyča a na 25. mája vyhlásil nové prezidentské voľby. Informovali o tom zahraničné tlačové agentúry. Poslanci sa uzniesli, že Janukovyč nie je schopný vykonávať svoje ústavné povinnosti a protizákonne si privlastnil plnú moc. Prezident už pred tým označil všetky rozhodnutia kyjevského parlamentu za nezákonné a odmietol rezignovať.

Štátny prevrat 

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč hodnotil krátko po 15:00 SEČ momentálny výoj udalostí na Ukrajine ako štátny prevrat a demisiu mnemienil podať. Prezident, ktorého piatkový rýchly odchod z Kyjeva vyvolal špekulácie o rezignácii to povedal pre ukrajinskú televíziu UBR.

V súčasnosti je vraj „na ceste po juhovýchodnej Ukrajine“, kde chce diskutovať s občanmi. Bez bližších podrobností povedal, že jeho automobil ostreľovali neznámi útočníci.

„Zostávam na Ukrajine,“ odkázal Janukovyč svojim odporcom. „Nikdy zo zeme neodídem, som zákonne zvoleným prezidentom. Záruky bezpečnosti som dostal od medzinárodných sprostredkovateľov,“ povedal.

Janukovyč o opozícii: sú to banditi

Akcie radikálnej opozície, ktoré v Kyjeve viedli k faktickému prevratu, prirovnal k správaniu sa nacistov v 30. rokoch minulého storočia. Opozícia podľa neho v krajine vypálila 500 kancelárií Strany regiónov, ktorej je Janukovyč čestným predsedom.

Piatkové a sobotné rozhodnutia ukrajinského parlamentu sú podľa Janukovyča nezákonné. „To, čo sa momentálne deje v parlamente, je banditizmus. Nie je to opozícia, sú to banditi. Všetky rozhodnutia, ktoré schválili, sú nezákonné,“ konštatoval.

Ukrajina čaká na Tymošenkovú

Ukrajina čaká, kedy väznená vodkyňa opozície Júlia Tymošenková vyjde z charkovskéo väzenia. Zatiaľ sa totiž nepotvrdili správy ukrajinských a zahraničných médií, že už väznicu opustila. Jej oslobodenie umožnilo rozhodnutie ukrajinského parlamentu, ktorý zmenil trestnú kvalifikáciu údajného prekročenia právomoci, za ktoré bola v roku 2011 odsúdená na sedem rokov väzenia.

Zrušenie trestu už privítal manžel Tymošenkovej aj jej niekdajší blízky spolupracovník Bohdan Danylyšyn, ktorí získali azyl v Českej republike. Väzenská správa ani rodina zatiaľ oslobodenie bývalej premiérky nepotvrdili. Rovnako ako novinári z Tymošenkovej okolia.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

Zhodujú sa však na tom, že po dnešnom rozhodnutí parlamentu je jej prepustenie otázkou pár hodín. „Je to výnimočná, skvelá správa. Neveril som tomu, že sa to môže stať práve dnes,“ povedal pre server aktualne.cz Oleksandr tymošenko.

manžel expremiérky nepredpokladá, že by jeho žena po prepustení na slobodu odcestovala za ním do Česka. Najskôr sa podľa neho sa vydá za demonštrantmi na kyjevské námestie Nezávislosti.

Väzenie za dovoz ruského plynu

Tymošenkovú poslal súd na sedem rokov do väzenia v októbri 2011 za údajné prekročenie právomocí pri podpise zmluvy o dovoze ruského zemného plynu v roku 2009. K výkonu trestu Tymošenková nastúpila v decembri 2011 v charkovskej Kačanivskej väznici.

Od mája 2012 bola vodkyňa ukrajinskej opozície hospitalizovaná v charkovskej železničnej nemocnici kvôli problémom s chrbticou. Dlho sa bezvýsledne snažila o prevoz na odbornú neurologickú kliniku do Berlína.

Nový šéf parlamentu

Ukrajinský parlament zvolil za svojho nového šéfa Oleksandra Turčynova, poslanca strany Vlasť a blízkeho spojenca expremiérky Júlie Tymošenkovej. 50-ročný ekonóm, ktorý ako prvý námestník Tymošenkovej v dobe jej väznenia stranu Vlasť riadil.

Vo vedení parlamentu nahradil Volodymyra Rybaka, ktorý z funkcie zo zdravotných dôvodov odstúpil. Zvolenie Turčynova, za ktorého bolo 288 z 326 prítomných zastupiteľov, je prvým z rady kľúčových hlasovaní.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices