sledovanie
PHOTO: © European Union, 2014

Vyšetrovanie masového sledovania Európskym parlamentom. Toto sa europoslanci dozvedeli od odborníkov

sledovanie
PHOTO: © European Union, 2014

Parlamentné vyšetrovanie dopadu činnosti NSA na základné práva občanov EÚ a na transatlantickú spoluprácu sa blíži ku konci. Odhalenie praktík masového sledovania bezpečnostnými službami a agentúrami USA v zahraničí prinútilo Európsky parlament k vyšetrovaniu. Výbor pre občianske slobody 12. februára schválil správu, ktorá zhŕňa zistenia z viac ako 15tich výsluchov so zástupcami inštitúcií EÚ, parlamentov členských krajín, Kongresu USA, IT spoločností, nevládnych organizácií a novinárov.

Už počas prvého vypočúvania v septembri minulého roka novinári zdôraznili nutnosť demokratickej kontroly nad prácou bezpečnostných služieb. „Technológie masového sledovania môžu byť použité aj k iným účelom ako k boju proti teroristom,“ varoval Jacques Follorou z francúzskeho denníka Le Monde.

Písomné vyhlásenie pre parlamentné vyšetrovanie činnosti NSA vydal aj Edward Snowden, ktorý stál na počiatku celej aféry. Podľa neho za zverejnením tajných dokumentov NSA stála túžba začať verejnú diskusiu o rovnováhe medzi bezpečnosťou a ľudskými právami.

Poslanci si vypočuli aj svedectvo dvoch bývalých zamestnancov NSA a jedného bývalého dôstojníka MI5. Bývalý vedúci pracovník NSA Thomas Drake povedal, že si nikdy nevedel predstaviť, že by USA použili „návod STASI“ pre svoje tajné programy masového sledovania.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

Americký kongresman Jim Sensenbrenner, ktorý je predsedom podvýboru pre zločin, terorizmus, vnútornú bezpečnosť a vyšetrovanie, povedal poslancom Európskeho parlamentu, že NSA sa zneužívaniu sledovania dopustila mimo dohľadu Kongresu. „Dúfam, že sme sa z toho poučili, a že dohľad bude oveľa viac dôraznejší,“ dodal.

Poslanci tiež pozvali aj manažérov spoločností Microsoft, Google a Facebook, ktorí odmietli, že by ich spoločnosti poskytovali vládam neobmedzený prístup k svojim serverom. Odborníci navrhli zriadiť európsky „privacy cloud“, bezpečné úložisko údajov pre ochranu súkromia užívateľov internetu.

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices