Janukovyč nechce rezignovať, Tymošenková chce byť prezidentkou

janukovyč tymošenkova
Viktor Janukovič (vľavo), Júlia Tymošenková (vpravo).
PHOTO: Flickr.

KYJEV -Vodkyňa ukrajinskej opozície a bývala premiérka Júlia Tymošenková, ktorú len pred chvíľou prepustili z väzenia, chce kandidovať na prezidentku. Podľa agentúry ITAR-TASS to uviedla potom, čo opustila brány väznice.

Tymošenková je na slobode

Väznená vodkyňa ukrajinskej opozície Júlia Tymošenková opustila charkovské väzenie, kde bola zadržiavaná od roku 2011. Informovali o tom zahraničné tlačové agentúry a potvrdila to aj strana bývalej ukrajinskej premiérky.

Jej oslobodenie umožnilo rozhodnutie kyjevského parlamentu, ktorý zmenil trestnú kvalifikáciu údajného prekročenia právomoci, za ktoré bola v roku 2011 odsúdená na sedem rokov väzenia. Zrušenie trestu už privítal aj jej manžel, ktorý našiel azyl v Českej republike. „Je to výnimočná situácia, skvelá správa. Neveril som tomu, že sa to môže stať práve dnes. Je to veľký deň,“ povedal serveru Aktualne.cz Oleksandr Tymošenko.

Väzenie za dovoz ruského plynu

Tymošenkovú poslal súd na sedem rokov do väzenia v októbri 2011 za údajné prekročenie právomocí pri podpise zmluvy o dovoze ruského zemného plynu v roku 2009. K výkonu trestu Tymošenková nastúpila v decembri 2011 v charkovskej Kačanivskej väznici.

Od mája 2012 bola vodkyňa ukrajinskej opozície hospitalizovaná v charkovskej železničnej nemocnici kvôli problémom s chrbticou. Dlho sa bezvýsledne snažila o prevoz na odbornú neurologickú kliniku do Berlína.

Parlament vyzýva Janukovyča na odstúpenie

Ukrajinský parlament schválil v sobotu uznesenie, ktoré vyzýva prezidenta Viktora Janukovyča k odstúpeniu z funkcie. Za návrh hlasovalo 328 poslancov, takže medzi nimi nepochybne boli aj zástupcovia prezidentovej Strany regiónov.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Predčasné voľby zároveň stanovili na 25. mája. Stalo sa tak krátko po tom, čo Janukovyč oznámil, že nemá v úmysle rezignovať a udalosti v hlavnom meste Kyjev označil za puč. „Zostávam na Ukrajine,“ odkázal Janukovyč svojim odporcom. „Nikdy zo zeme neodídem, som zákonne zvoleným prezidentom. Záruky bezpečnosti som dostal od medzinárodných sprostredkovateľov,“ povedal.

Piatkové a sobotné rozhodnutia ukrajinského parlamentu sú podľa Janukovyča nezákonné. „To, čo sa momentálne deje v parlamente, je banditizmus. Nie je to opozícia, sú to banditi. Všetky rozhodnutia, ktoré schválili, sú nezákonné,“ konštatoval.

Nový šéf parlamentu

Ukrajinský parlament zvolil za svojho nového šéfa Oleksandra Turčynova, poslanca strany Vlasť a blízkeho spojenca expremiérky Júlie Tymošenkovej. 50-ročný ekonóm, ktorý ako prvý námestník Tymošenkovej v dobe jej väznenia stranu Vlasť riadil.

Vo vedení parlamentu nahradil Volodymyra Rybaka, ktorý z funkcie zo zdravotných dôvodov odstúpil. Zvolenie Turčynova, za ktorého bolo 288 z 326 prítomných zastupiteľov, je prvým z rady kľúčových hlasovaní.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices