Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: redakcia/red.

Neuveriteľný scenár sa napĺňa! Euroskeptici môžu mať po voľbách vlastnú frakciu v europarlamente

Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg.
PHOTO: redakcia/red.

Podľa výsledkov prieskumu VoteWatch Europe sa čoraz viac derú do popredia euroskeptické strany. Preferencie čoraz viac strácajú európski ľudovci, liberáli aj zelení. Na sile však naberajú socialisti, ktorých členom je aj SMER-SD. Tí by podľa prieskumu získali o 27 mandátov viac ako naposledy. V súčasnosti majú 194 kresiel. Frakcia EPP (Európski ľudovci) by mohla získať až o 70 mandátov menej. Jej členmi sú napríklad SDKÚ, KDH, SMK a MOST-HÍD.

Menej poslancov by získala aj frakcia ALDE (Aliancia liberálov a demokratov v EP), ale aj Zelení. Prieskum sa uskutočnil vo všetkých členských štátoch EÚ. Veľkým prekvapením je formovanie novej frakcie v Európskom parlamente skupinou euroskeptikou. Napríklad vo Francúzsku sa do popredia dostáva Národný front, v Holandsku Strana slobody, či v Rakúsku Strana slobodných. Spolu s ďalšími by mohli získať až 38 mandátov.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Ako uvádza celoeurópsky prieskum VoteWatch, euroskeptici môžu vo voľbách získať takmer 30% hlasov. Voľby do Európskeho parlamentu sa na Slovensku uskutočnia 24. mája 2014.

O red

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices